Hossan kansallispuiston vesireitistö avautuu uudessa laajuudessa esteettömään retkeilyyn

Metsähallituksen Luontopalvelujen pitkäjänteinen Hossan esteettömien retkeilypalvelujen kehittäminen ottaa jälleen merkittävän askeleen eteenpäin. Kansallispuistoon on rakennettu viime vuosina ja rakennetaan edelleen tänä syksynä lisää esteettömiä palveluja, melontalaitureita ja käymälöitä.

Yksi Hossan kansallispuiston leimallisimpia piirteitä on sen vesistöt. Kirkasvetisten järvien ja lampien mosaiikki tekee Hossasta hienon vesiretkeilykohteen. Tämän syksyn rakennustöiden jälkeen Hossan vesireitistö soveltuu monelta osin myös esteettömän retkeilyyn.

Viime vuonna valmistuneen Nurmiselän esteettömän melontalaiturin läheisyyteen nousee uusi esteetön käymälä. Samoin Jatkonjärven telttailualueelle tehtiin viime vuonna esteetön laituri ja nyt alueella tulee uusi esteetön käymälä. Rakennustyöt on jo aloitettu. Käymälöissä käytetään uutta ja toimivaksi koettua tekniikkaa eli ne on varustettu käymälänesteiden keräilyjärjestelmällä.

Lisäksi Hossaan valmistuu vielä tämän syksyn aikana kaksi uutta esteetöntä melontalaituria, toinen Julma-Ölkylle ja toinen Jatkonsalmelle.

Lounatkosken polkusilta uusine kaiteineen. (Kuva: Sirke Seppänen, Metsähallitus)

Alueella on tehty pitkään töitä esteettömien retkeilypalvelujen eteen. Jo Hossan retkeilyalueella oli esteettömyyttä otettu huomioon. Kansallispuistoa rakennettaessa Metsähallitus paranteli vanhoja puitteita ja muunsi kahden kohteen, Lihapyörre ja Muikkupuro, reitit ja rakenteet esteettömiksi. Kansallispuiston perustamisen jälkeen on esteettömiä palveluja kehitetty erityisesti vesiretkeilyä ajatellen.

– Uusien esteettömien melontalaitureiden ja käymälöiden valmistuttua Hossassa on verkosto, joka mahdollistaa pidemmät esteettömät melontaretket. Esteettömiä reittejä löytyy kyllä eri puolilta Suomea, mutta ne ovat usein yksittäisiä pistoja muun reitistön keskellä. Hossan esteettömän vesiretkeilyreitistön laajuus on siis merkittävä parannus palveluihin, kuvailee erikoissuunnittelija Heikki Haataja Metsähallituksen Luontopalveluista.

Esteettömien palveluiden kehittämiseen liittyen on myös kuluvan kesän aikana asennettu kaksi motorisoitua petiä Jatkonsalmen pääpirttiin.

Jatkonjärven esteettömän melontalaiturin reunassa on penkki, jonka avulla meloja voi siirtyä kanoottiin tai nousta kanootista pois. (Kuva: Sirke Seppänen, Metsähallitus)

Hossan kulmia on kohennettu myös muilta osin

Kesän aikana Hossassa on uusittu alueen pisimmän pyöräreitin, Sinisen saavutuksen, pitkospuita. Taukopaikkojen pöytäpenkkejä ja istuinkehiä on uusittu. Kukkurin autiotuvan, Iikosken keittokatoksen ja Ala-Ölkyn laavun katot on uusittu. Lounatkosken polkusilta on saanut uudet kaiteet.

Myös puiston ulkopuolella, Hossanjoen varressa, on uusittu Kuikkapuron silta, Leveänkosken takkapajan katto ja pitkospuita. Samoin Hevonperseen maisemissa Perankajoen varrella on uusittu pitkoksia.

Metsähallitus

Jatkonjärven telttailualueen käymälätyömaa. (Kuva: Sirke Seppänen, Metsähallitus)

Trackbacks & Pings

Vastaa