Nähtävyydet

Tuhansien järvien maastamme löytyy luontonähtävyyksiä runsain mitoin. Kirkkaan järven rannalta alkava vanha metsä korkeuseroineen on aina upea. Luontonähtävyyksien ihastelun voi aloittaa omalta kotiseudulta. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy ne omat erityiset kohteensa. Niiden sijainnin ja historiaa selvittelemällä oma paikallistuntemus kasvaa. Siitä voi saada virikkeitä siihen, mitä haluaa lähteä katsomaan vähän kauemmaksi. Suomen luonnosta löytyy paljon erityisiä kohteita. Osan löytää vaikkapa googlettamalla, mutta osan kauniista pienistä kohteista jokainen löytää itse pitämällä silmät auki retkeillessään.

Vesistö

Suomen vesistöt ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Rantoja kiertelemällä maisemista pääsee nauttimaan aina. Varmoja kohteita ovat Saimaa ja saaristot. Veneillen Saimaan maisemista pääsee nauttimaan parhaiten. Ahvenanmaan ja Turun saaristot tarjoavat molemmat upeita maisemakokemuksia. Turusta lähteviltä laivoilta pääsee nauttimaan molempien saaristojen kauneimmat palat. Monesta saaresta löytyy järvestä riippumatta nuotiopaikkoja, jotka on merkitty retkeilykarttaan. Luonnossa liikkuessa kannattaa muistaa, että tulta ei saa sytyttää joka paikkaan vaan aina nuotiopaikoille. Kesällä metsäpalovaroitusten aikaan tulen tekeminen on kiellettyä.

Hiidenkirnut

Hiidenkirnuja kannattaa myös käydä katsomassa. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden lopulla jääkauden jäätiköiden sulaessa ja sulamisvesien pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä paikallaan, jolloin ne kaiversivat kallioon sileitä koloja. Kiviä, jotka kaiversivat hiidenkirnua, kutsutaan jauhinkiviksi eli pyörrekiviksi. Hiidenkirnut voivat olla jopa useita metriä syviä. Tunnetuimpien kirnujen ympärille on rakennettu kaide, jolloin alas kurkkiminen on turvallista. Monessa hiidenkirnussa on jauhinkivet pohjalla näkyvissä, elleivät ne satu olemaan sateiden takia veden peitossa.

Siirtolohkareet

Siirtolohkareet ovat näyttäviä isoja kiviä, jotka ovat muodostuneet jääkauden aikana mannerjään kuljettaessa kiviä mukanaan kauas emokalliosta. Ennen vanhaan uskottiin, että siirtolohkareet ovat hiisien, pirujen tai jättiläisten paikalleen heittämiä. Eiväthän ne muuten olisi voineet kulkeutua sijaintipaikalleen. Monella paikkakunnalla uskottiin varsinkin jättiläisten heitelleen siirtolohkareita kohti paikallista kirkkoa. Monesti siirtolohkare on toiminut eri kylien, läänien tai maakuntien rajamerkkeinä, koska kivi on selkeästi havaittavissa, eikä sitä ole mitenkään helppo siirrellä salaa. Suomen suurin siirtolohkare on Kukkarokivi, joka sijaitsee Turun Ruissalon pohjoispuolella.

Kansallispuistot

Varmoja kohteita luontonähtävyyksistä nauttimiseen löytyy kansallispuistoista. Suomen 40 kansallispuistoa tarjoavat mahdollisuuksia upeiden maisemien ihailuun luontopolkuja pitkin. Kansallispuistoista löytyy hyvin huollettuja tulentekopaikkoja, joten myös lasten kanssa retkeily on helppoa. Kansallispuistoja löytyy joka puolelta Suomea, vaikkakin määrällisesti eniten Etelä-Suomen puolelta.

Suomen luontonähtävyyksistä puhuttaessa ei voida unohtaa Tunturi-Lappia. Tunturi-Lapin muodostaa Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kuntien suurtunturialue. Mikä olisikaan rentouttavampaa, kun kiivetä ylös tunturia avaran maiseman äärelle. Tunturilla puut eivät kasva korkeiksi, joten maisemaa voi ihastella kirjaimellisesti silmänkantamattomiin metsän estämättä näkyväisyyttä. Retkeilijöille ja seikkailijoille riittää nähtävää vaellusreittien varsilla. Talvella Lappiin matkatessa näkee todennäköisesti myös taivaalla loimottavia revontulia.