Ammatti

Mikäli retkeilystä haluaa itselleen ammatin, voi suunnata erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon pariin opiskelemaan. Valmistuttuaan eräopas voi työskennellä itsenäisenä yrittäjänä, tai hakea luontomatkailua- tai elämyspalveluita tarjoavan yrityksen palvelukseen. Tutkinnon myötä opas saa itselleen ammatin ja pääsee joko työllistämään itsensä tai taidot hankkia itselleen mieluinen työpaikka. Koulutuksessa saadaan erätaitojen ja luonnontuntemuksen lisäksi tarpeelliset tiedot yrittäjyydestä ja asiakaspalvelusta. Eräopas ei voi olla erakkomainen mörkö, vaan sosiaalisia taitoja tarvitaan paljon ja kaikenlaisten ihmisten kanssa pitää tulla hyvin toimeen. Opas saa etua työmarkkinoilla myös kielitaidosta. Kansainvälisiä turistiryhmiä pyritään palvelemaan omalla äidinkielellään, jos suinkin mahdollista. Kyseessä on myös turvallisuus, haastaviin maasto-olosuhteisiin ei voi viedä sellaista ryhmää, jonka kanssa ei voi kommunikoida vaikkapa yllättävän vaaran uhatessa.

Eräopas

Toisen asteen ammatilliset oppilaitoksissa on mahdollista opiskella luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona. Alalle pääsee kouluttautumaan myös oppisopimuksella. Retkeilyopaskoulutuksessa opitaan retkeilyn perustaidot kattavasti. Opas oppii valitsemaan oikeanlaiset varusteet sekä käyttämään niitä oikein. Reitin suunnittelua opetellaan, jotta opas osaa suunnitella reitin siten, että matkasta tulee kävelijöille sopiva ja taukopisteitä on riittävän usein. Tietenkin pitää myös osata pystyttää leiripaikka telttoineen sekä taitavan oppaan pitää myös osata kasata nuotio ja sytyttää tulet sääolosuhteista riippumatta. Tutkinnossa voidaan erikoistua myös eläinohjauspalveluiden järjestämiseen, erityiskohteisiin tai kansainvälisten asiakkaiden opastamiseen. Osassa oppilaitoksia on mahdollista suorittaa myös koskenlaskuveneen kuljettajakoulutus. Myös hygieniapassi ja ensiapukoulutukset ovat tarpeellisia koulutuksen osia. Oppaalta vaaditaan luovuutta, koska kaikista tilanteista pitää osata luovia siten, että asiakkailla säilyy hyvä mieli. Luontoretkille kohdistuu usein suuria odotuksia, ja opas yrittää järjestää olosuhteet parhaansa mukaan sellaisiksi, että kaikilla on hyvä olla.

Eräoppaan työ on hyvin monipuolista. Matkojen suunnittelujen ja opaspalveluiden lisäksi eräopas taittuu kokiksi, tulkiksi, tiskaajaksi, tarvittaessa metsuriksi, kahvinkeittäjäksi ja mitä milloinkin tarvitaan. Harva osaa edes kuvitella työn monipuolisuutta. Tarkoituksena on luoda onnistunut elämys turvallisesti ja luontoa kunnioittaen. Ammattilainen tuntee Suomen luonnon ja osaa jakaa tietojaan asiakkailleen. Luontoa kunnioitetaan ja luontotuntemusta osataan soveltaa erilaisissa käytännön tilanteissa. Kokeneella eräoppaalla riittää mielenkiintoisia tarinoita erilaisista sattumuksista ja tilanteista.

Eräoppaana toimimisen lisäksi koulutuksen suorittanut voi jalostaa ja myydä luonnontuotteita, jakaa osaamistaan neuvojana tai tarjota riistanhoidollisia tai metsästyspalveluita. Mikä olisikaan asiakkaille ihanampaa, kun päästä kalastamaan itse, ja opas loihtii kalasta lisukkeineen herkullisen aterian. Moni eräopas on käytännössä kouluttanut itse itsensä olemalla kiinnostunut luonnosta, sen tapahtumista ja erilaisista ilmiöistä. Koulutus antaa valmiudet hyvin erilaisiin ja monipuolisiin työtehtäviin.