Koulutus

Retkeilypalveluita tarjoavat yritykset järjestävät pienimuotoisia ja hyvin erityyppisiä retkeilykoulutuksia asiakasryhmille. Näissä koulutuksessa elämys ja luontoon tutustuminen on pääasia, vaikka jotain taitojakin saattaa tarttua kokemuksesta kotiin vietäväksi. Kiireisillä ihmisillä ei välttämättä ole kosketusta luontoon, mutta intoa riittää myös retkeilyyn. Taitoja voi kartuttaa erilaisilla kursseilla. Osa kursseista on yleisluonteisempia, osa taas hyvin tarkkaan yhteen osa-alueeseen erikoistunutta. Jokainen voi valita halutessaan itselleen sopivan kurssin. Kursseilla hiihdetään, patikoidaan, pyöräillään, ratsastetaan tai melotaan. Kursseilla opetellaan myös tunnistamaan hyvät retkivarusteet ja käyttämään niitä oikein. Kursseilla voi testata myös erilaisia retkikeittimiä ennen oman keittimen hankintaa. Risukeittimen käyttö eroaa aika paljon bensa- ja kaasukeittimen käytöstä. Retkeilykursseilla hintaan kuuluu ohjaus ja opastus suunnitellulla reitillä. Luontoretkillä voidaan myös havainnoida erilaisia eläimiä tai kuvata joko luontoa tai eläimiä. Opastetut kalastus- ja metsästysretket houkuttelevat harrastuksiin vihkiytyneitä ja sen pariin haluavia. Myös koiravaljakkoajeluille ja porovaljakkojen kyytiin pääsee järjestetyillä retkillä. Moottoroiduista ajoneuvoista kiinnostuneet haluavat moottorikelkka- ja mönkijäsafareille ja moottoriveneilemään järvelle.

Opaskoulutus

Eräoppaana voi työskennellä myös lyhyemmälläkin koulutuksella. Usein kokenut ja luonnosta kiinnostunut henkilö voi kaivata lisäkoulutusta jollekin osa-alueelle, vaikka varsinainen ammatillinen koulutus ei olisikaan tarpeen. Pienempimuotoisia retkeilykoulutuksia järjestää Suomen Ladun ja Suomen Partiolaisten lisäksi erilaiset järjestöt. Koulutuksia on hyvin vaihtelevasti koulutuksen sisällöstä riippuen. Koulutus saattaa kestää muutamasta tunnista viikonloppuun ja jopa viikon kestäviin retkeily- ja opaskursseihin. Alkeiden lisäksi on mahdollista perehtyä syvällisesti retkeilyn saloihin jatkokursseilla. Myös eräopaskursseja järjestetään, niillä koulutus antaa valmiudet pärjätä ja ohjata ryhmiä vaativissa olosuhteissa.

Kurssilla opitaan luonnossa liikkumisen ja suunnistustaitojen lisäksi mitä tehdä eri ongelmatilanteissa. Jos ei löydä sijaintiaan kartalta, vaikka on yrittänyt kompassin kanssa suunnistaa tarkasti, on hyvä tietää miten itsensä saa jälleen paikannettua oikein. Ilmansuunnat on hyvä osata paikantaa kellon ja auringon avulla. Pelkästään puhelimen GPS-paikannukseen ei kannata luottaa, koska silloin voi olla auttamattomasti eksyksissä, jos puhelimesta loppuu akku. Ensiaputaitoja on syytä harjoitella, jos sattuukin jokin vahinko.

Olennainen osa pitemmillä retkillä on ravinto. Eväitä voi ottaa mukaan kuivattuna ja lämpimässä hyvänä säilyvinä, mutta retkikeittimen avulla avautuu huomattavasti enemmän vaihtoehtoja. Retkiaterioita voi ostaa valmiina pusseina, jolloin tarvitsee vain lisätä vesi ja kuumentaa. Kuivaruokia voi ostaa valmiina, tai kuivata itse uunissa. Pienillä retkillä saattaa riittää eväsleivät tai nuotiolla paistettu makkara. Juomista on hyvä olla aina riittävästi mukana. Nokipannukahvi maistuu aina paremmalta kuin kahvinkeittimellä keitetty kahvi. Retkiastiat täytyy valita aina käyttötarkoituksen mukaan, muoviastioissa ei voi kuumentaa nuotiolla. Kunnolliset retkiastiat kestävät hyvin käyttöä ja ne on myös helppo puhdistaa. Lasisia astioita ei kannata ottaa mukaan, ettei lasisiruja tarvitse alkaa siivoilemaan kesken matkan.