Retkipaikat

Suomen laajat jokamiehenoikeudet mahdollistavat monipuolisen retkeilyn luonnossa, johon vuodenaikojen vaihtelu tuo oman lisänsä. Retkeilyreittejä ja erilaisia retkikohteita on tuhansittain. Suomessa on 40 kansallispuistoa, joiden tarjoamat monipuoliset reittivaihtoehdot tarjoavat loistavat puitteet ulkoilla kauniissa luonnossa. Kansallispuistoissa reitit ovat selkeästi merkittyjä, yleensä puiden runkoon maalatuilla värimerkeillä. Tulentekopaikat ja telttailualueet ovat selkeästi merkittyjä. Kansallispuistoissa voi olla myös rakennuksia, jotka on tarkoitettu retkeilijöiden yöpymistä varten. Rakennukset ovat monesti laavutyyppisiä, jonne jokainen yöpyjä tuo mukanaan esimerkiksi makuupussin, jossa nukkuu. Olosuhteet voivat olla jonkun mielestä karuja, kun vieraat ihmiset nukkuvat samassa tilassa. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, ja niissä on monesti rajoitettu liikkumista siten, että kävellä voi vain merkityillä reiteillä.

Luonnonpuistot

Luonnonpuistoissa voi retkeillä osassa luonnonpuistoista. Luonnonpuiston päätehtävänä on luonnonsuojelu sekä myös tieteellinen tutkimus luonnonpuiston alueella. Luonnon koskemattomuus pyritään turvaamaan, siksi monissa luonnonpuistoissa on niin tiukat suojelumääräykset, ettei alueelle pääse retkeilemään tai liikkumaan, vaan sinne meneminen on kokonaan kielletty. Mikäli luonnonpuistossa kulkeminen on sallittu, on se sallittua ainoastaan merkityillä reiteillä.

Erämaat

Lapissa on kaksitoista laajaa erämaa-aluetta, joissa retkeily on hyvin suosittua. Alueilla ei ole asutusta, ja ne ovat muutenkin lähes luonnontilaisia. Erämaa-alueilla pääsee karkuun liikenteen kohinaa ja muutakin asutuksesta ja teollisuudesta syntyvää taustamelua. Harvoin kohdalle saattaa osua joku toinen retkeilijä. Reittejä on merkitty vähän eikä autiotupia juurikaan löydy. Sanomattakin selviää, ettei erämaa-alueilta löydy kioskeja, huoltoasemia tai muitakaan palveluja. Alueelle ei kannata mennä vaeltelemaan, elleivät suunnistustaidot ole vahvasti hallussa, kunto hyvä sekä muut retkeilyyn tarvittavat ominaisuudet hallussa. Hiljaisuutta ja yksinäisyyttä kaipaavalle erämaa-alueet ovat paras mahdollinen rentoutumiskohde. Koskematon luonto ja retken haasteelliset olosuhteet tarjoavatkin seikkailijoille ainutkertaisia elämyksiä.

Jokaisesta kaupungista löytyy ulkoilu- ja virkistysalueita. Niissä luonnossa liikkumiseen on matala kynnys. Retkeilyreitit, luontopolut ja taukopaikat ovat hyvin hoidettuja ja selkeästi merkittyjä. Taukopaikoilta löytyy usein puuvarasto, josta valmiiksi pilkottuja halkoja voi nostaa nuotiopaikalle, ja kuivat puut saa helposti sytytettyä makkaranpaistoa varten. Usein polku on leveä, joten liikkuminen on helppoa luonnon puolesta. Merkityiltä reiteiltä voi lähteä kävelemään pieniä polkuja pitkin ja tutkia metsää omaa tahtia. Loppukesästä voi marjastaa ja sienestää. Monille luonnonantimien kerääminen ja niiden säilöminen on syksyn kohokohtia. Loppusyksystä suunnataan ruskamatkoille kohti pohjoista.

Urbaani retkeilijä pakkaa piknik-korin ja suuntaa kohti kaupungin keskustan puistoa. Siellä voi nauttia eväitä ja lueskella kirjoja liikenteen kohinan ja autojen tööttäysten luodessa vastakohdan metsän rauhalliselle äänimaailmalle. Retkeillä voi missä tahansa oikealla asenteella. Elämä on seikkailu, ja ennakkoluuloton löytää seikkailuja niin metsistä kuin kaupunkiympäristöistäkin.