Helvetinjärven kansallispuiston rakennustyöt alkavat

Helvetinjärven kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma päivitettiin 2021 ja sen myötä tehtiin suunnitelmia kansallispuiston kehittämiseksi. Helvetinjärvelle on lähitulevaisuudessa tulossa retkeilijöiden toivomia rengasreittejä ja uusia palvelurakenteita. Päiväretkiksi sopivia, muutaman kilometrin mittaisia rengasreittejä tehdään sekä Haukanhiedan että Helvetinkolun päähän. Näiden lisäksi alueelle tulee pidempi reitti, joka kiertää ympäri kansallispuiston. Pitkän reitin varrelle on tulossa uudet telttailualueet Löyttyjärvelle ja Isolle Poikainlammille.

Helvetinjärven kansallispuiston kehittämiseen liittyvät urakat alkavat tänä kesänä. Varsinaisia reittejä ei voida vielä tässä vaiheessa tehdä ja ottaa käyttöön, vaan työt aloitetaan suurimmista urakoista. Ensimmäiseksi parannetaan alueen tiestöä ja tehdään uusia pysäköintialueita ja huoltotieyhteyksiä. Myös uusia palvelurakenteita rakennetaan tämän vuoden aikana. 

”Haukanhiedan nykyisen keittokatoksen tilalle rakennetaan kaksi uutta keittokatosta ja Isolle Poikainlammille ja Löyttyjärvelle rakennetaan taukopaikat huusseineen, laavuineen ja polttopuuvarastoineen”, kertoo suunnittelija Juha-Matti Palmi Metsähallituksesta.

Tämän kesän aikana alueella tehdään myös arkeologinen inventointi uusien reittien osalta. Mahdolliset arkeologiset löydökset voivat vielä vaikuttaa reittien lopullisiin linjauksiin. Myös alueen viitoitussuunnitelmat tehdään tänä vuonna.

Iso-Helvetinjärvi. (Kuva: Jari Salonen)


Alueella voi retkeillä normaalisti kunnostustöistä huolimatta

Kunnostustyöt eivät tule häiritsemään retkeilijöitä kesäsesonkina, koska suurimmat rakennusurakat sijoittuvat tulevien reittien varrelle. Alueella voi liikkua nykyisillä reiteillä ja kaikki nykyiset taukopaikat ovat käytössä normaalisti. Uuden hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti alueelta tulee myöhemmin poistumaan Ison Ruokejärven, Luomajärven, Ruokejärvien ja Valkoisen telttailualueet. Nämä telttailualueet ovat kuitenkin käytössä normaalisti vielä ainakin tämän vuoden ajan.

”Kesäsesongin jälkeen syksymmällä teemme huoltoreitin Helvetin Portilta Helvetinkolulle. Se tulee vaikuttamaan Helvetistä itään -luontopolun käyttöön. Eli rengasreitin toinen osuus tulee todennäköisesti olemaan väliaikaisesti poissa käytöstä, mutta Helvetinkolulle pääsee joka tapauksessa. Tästä ilmoitamme sitten viestintäkanavillamme, kun työt alkavat ”, kertoo Juha-Matti Palmi.

Helvetinkolun rotko suljetaan

Helvetinkolun kapea rotko tullaan sulkemaan turvallisuussyistä. Monilla retkeilijöillä on ollut tapana kiivetä Ison Helvetinjärven rannasta rotkon pohjaa pitkin ylös. Rotkon pohjalla olevat kivenlohkareet ovat irtokiviä, jotka voivat vieriä rotkossa alempana olevien henkilöiden päälle. Lisäksi rotkon pohjalle putoilee kallioseinämistä irtokiviä. Talviaikaan rotkon pohja on hengenvaarallisen liukas. Näistä syystä rotkon pohjalla kulkeminen tullaan estämään tämän kesän aikana kaiteiden avulla ja sinne laitetaan kieltomerkit.

Metsähallitus

Vastaa