Metsähallitus kutsuu juhlimaan 10-vuotiasta Selkämeren kansallispuistoa

Metsähallitus kutsuu yleisön juhlimaan Selkämeren kansallispuiston upeille saarille. Selkämeren kansallispuiston perustamisesta tuli vuonna 2021 kuluneeksi kymmenen vuotta, mutta koronarajoitusten vuoksi juhlat siirtyivät kesälle 2022. Selkämeri on yksi parhaimmassa kunnossa säilyneistä merialueista Suomen rannikolla.

Selkämeren kansallispuistoa juhlitaan Isokarin majakkasaarella lauantaina 4.6.2022, ja sunnuntaina on puolestaan vuorossa 5.6.2022 Katanpään linnakesaari. Myöhemmin juhlat jatkuvat vielä Säpin majakkasaarella 23.7.2022 ja Porin Reposaarella Itämeripäivän yhteydessä 23.8.2022.

Rento kesäpäivä upeassa saaristossa luonnon rauhassa

“Juhlallisuuksien ohjelma Isokarissa ja Katanpäässä tarjoaa luontoaiheista puuhaa koko perheelle. Kansallispuiston eteläisimmät saaret tarjoavat huikean mahdollisuuden bongailla oppaan johdolla sekä lintuja että kasveja. Saarten yrittäjien palvelut pitävät huolen, ettei nälkä pääse yllättämään”, kertoo erikoissuunnittelija Marjo Kekki Metsähallituksesta.

Katanpään mielenkiintoiseen historiaan mahtuu merkkipaaluja niin Venäjän vallan kuin Suomen puolustusvoimienkin ajalta. Saarella on kaksi betonoitua tykkipatteria bunkkereineen, ja niille johtavat mukulakivetyt luonnonkivin pengerretyt tykkitiet, jotka ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Katanpään pikkupatterin päältä löytyy oivallinen piknikpaikka huikeilla maisemilla.

Katanpäässä remontoidaan parhaillaan rakennuksia. Korjaustyöt eivät kuitenkaan rajoita linnakesaaressa vierailua.

Isokarilla voi ihailla aavaa Selkämerta juuri kunnostetusta majakasta, johon pääsee oppaan kanssa. Rentoutumista tarjoavat lintu- ja kasviaiheiset kierrokset ja luonnonhoitotyötä tekevien lampaiden rapsuttelu.

Kansallispuiston uhanalaiset luontotyypit ja lajit tarvitsevat hoitoa

Selkämeren kansallispuisto on yli 90 000 hehtaarin pinta-alallaan Suomen suurin Itämeren suojelualue. Sen pinta-alasta on vettä yli 98 prosenttia. Kansallispuisto oli ensimmäinen varsinaisia vesialueita ja meren pohjaa suojeleva puisto.

Selkämeri oli myös Suomen ensimmäinen kansallispuisto, jonka perustamistarkoituksiin on kirjattu vedenalaisen luonnon suojelu. Vedenalaisen luonnon kartoitustutkimus alkoi vuonna 2009 jatkuen yhä edelleen.

Selkämeren alueella luonnonhoidon tarve on erityisesti perinnebiotoopeilla ja avoimilla rantaympäristöillä. Luonnonhoitotöitä puiston alueella on toteutettu kymmenen vuoden aikana eri hankkeissa, kuten Rannikko-LIFE-hankkeessa ja Helmi-ohjelmassa.

Perinnebiotooppeja ja rantaympäristöjä on kunnostettu muun muassa Isokarilla, Preiviikinlahdella ja Katanpäässä. Perinnebiotooppien jatkuva hoito toteutetaan sopimuslaiduntajien sekä yhdistysyhteistyön avulla. Vieraslajien torjuntaa on tehty noin 30 saarella muun muassa Porin sekä Uudenkaupungin edustalla. Lintusaarten ja matalien lahtien umpeenkasvua on ehkäisty ja niissä on toteutettu myös vieraspetopyyntejä. Lisäksi arvokkaita luontoympäristöjä on kunnostettu talkooleirien avulla.

Metsähallitus

Vastaa