Vaeltajan ei enää tarvitse kahlata Vuomakasjoen yli Käsivarressa – uusi teräsrakenteinen riippusilta valmistui

Metsähallitus on saanut valmiiksi Vuomakasjoen ylittävän teräsrakenteisen riippusillan Enontekiöllä. Vuomakasjoen yli on joutunut kahlaamaan, kun keväällä 2021 tulva vei vanhan sillan. Uusi silta sijaitsee samalla paikalla kuin vanha, mutta on rakennettu entistä siltaa korkeammalle. 

Vuomakasjoen silta sijaitsee noin 35 kilometriä Kilpisjärveltä pohjoiseen. Vuomakasjoen ylitys on osa vaeltajien suosimaa Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla kulkevaa Kalottireittiä. Kalottireittiä pitkin kulkee myös vaellusreitti Kilpisjärveltä Haltille, Suomen korkeimmalle kohdalle. 

– Tavoitteemme oli tehdä kestävä silta, joka toimii haasteellisissa keliolosuhteissa vuosia eteenpäin. Silta on rakennettu korkeammalle kuin vanha, ettei tulviva Vuomakasjoki vie sitä keväällä mennessään, suunnittelija Marko Huusko Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.  

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja, erämaa-alueita ja luonnonpuistoja Lapissa ja muualla Suomessa. Vuomakasjoen uuttaa siltaa vastaavia siltoja löytyy myös Ruotsin ja Norjan retkeilyreiteiltä. 

(Kuva: Juho Alhainen)

Ajoita Käsivarren vaellus heinäkuusta syyskuun puoliväliin, olosuhteet voivat jo nyt olla haasteelliset 

Metsähallitus suosittelee, että Käsivarren vaellusreiteillä vaeltaisivat pidemmillä vaelluksilla vain kokeneet retkeilijät. Kokemattomille retkeilijöille suositellaan päiväretkiä. 

– Syyskuussa olosuhteet tuntureilla voivat jo olla todella haasteelliset. Ylhäällä tuntureilla sateet voivat tulla lumena, ja lumiset ja jäiset polut ovat vaarallisia kulkea. Alueelle tyypillistä on myös nopeat säänvaihtelut ja kovat tuulet, asiakasneuvoja Merja Paakkanen Metsähallituksesta kertoo.  

Vaellus Käsivarressa kannattaakin ajoittaa heinäkuun ja syyskuun puolenvälin väliin. Kesäkuussa maastossa on vielä lunta. Lumien sulaminen aiheuttaa jokien tulvimista. 

Metsähallitus

Vastaa