Pallastunturin luontokeskuksen remontti ei toteudu suunnitellusti ensi kesään mennessä

Alun perin Metsähallituksen piti remontoida luontokeskus tämän vuoden aikana ja avata uudelleen käyttöön vuoden 2023 alkupuolella. Remontin suunnittelussa on selvinnyt, että rakennuksen ongelmat ovat niin mittavat, ettei suunniteltu remontti riitä. 

Sisäilmaongelmat olivat alkuperäinen syy Muoniossa sijaitsevan luontokeskuksen remonttiin. 

– Kun teetimme kesällä tarkempia tutkimuksia, selvisi, että rakennus on vielä arvioituakin huonommassa kunnossa ja vaatisi täydellisen remontin. Olimme varautuneet merkittävään saneeraukseen, mutta toimenpiteiden laajuus ja kustannukset ylittivät kuitenkin varaukset. Nyt pitää ottaa aikalisä, puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.  

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää ja kehittää kansallispuistojen toimintaa Suomessa. Luontopalvelut vastaa myös Pallas-Yllästunturin luontokeskuksista ja asiakaspalvelusta.  

Pallastunturin luontokeskus pysyy suljettuna myös ensi vuonna, asiakaspalvelutiloja selvitetään 

– Tavoitteenamme on, että Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelu Pallastunturilla jatkuu, onhan retkeilyneuvonnalla Pallaksella pitkä ja ansiokas historia. Seuraavaksi käymme läpi vaihtoehtoja, miten ja missä tiloissa asiakaspalvelua voisi jatkossa toteuttaa, Sulkava jatkaa.  

Fakta: Pallaksen luontokeskus on yksi Suomen vanhimmista 

  • Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Suomen ja Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Luontokeskus sijaitsee Muoniossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. 
  • Pallastunturin luontokeskus on opastanut ja palvellut mm. Suomen suosituimpiin ja vanhimpiin kuuluvan Hetta-Pallas-vaellusreitin retkeilijöitä. Asiakasneuvojat antavat luontokeskuksissa retkeilyneuvontaa ja luontokeskuksissa olevat näyttelyt esittelevät paikallista luontoa ja kulttuuria.  
  • Pallaksen luontokeskuksessa oli vuonna 2021 vajaa 60 000 käyntiä. Luontokeskus oli viime vuonna Lapin kolmanneksi suosituin: enemmän käyntejä oli ainoastaan Pyhä-Luoston luontokeskuksessa Naavassa ja Yllästunturilla.  

Metsähallitus

 Pallastunturin luontokeskus, kuva: Flatlight/Metsähallitus 

Vastaa