Talviloman retkeily Lounais-Suomen kansallispuistoissa

Tänä vuonna Lounais-Suomeenkin asti yltänyt luminen sää innostaa retkeilyyn talvilomalla. Talvilomankin ulkoilussa täytyy kuitenkin edelleen muistaa turvavälit ja huolehtia käsihygieniasta.

Monet retkeilyreitit soveltuvat kuljettavaksi talvella vaikkapa lumikengillä ja vähäisen lumen aikaan hyvillä talvikengilläkin. Kansallispuistojen reiteillä ei ole talvihuoltoa, mutta monet reitit ovat tamppautuneet auki. Talviseen retkietikettiin kuuluu myös esimerkiksi hiihtolatujen pyhittäminen hiihtämiselle. Poluille ja metsään mahtuvat kaikki halukkaat, mutta parin metrin turvaväli pitää muistaa myös nuotion ympärillä. Evääksi kannattaa ottaa sellaista mitä ei tarvitse paistaa tulipaikoilla, jolloin välttää taukopaikkojen mahdolliset ruuhkat. Kahvia, kaakaota, keittoa tai lämpimiä nakkeja voi ottaa termospullossa mukaan, voileivät reppuun ja kotona paistetut makkarat lämpöpussiin.

Talvista tekemistä Teijossa ja Kurjenrahkassa

Kurjenrahkalla kulkee 9km perinteisen hiihdon retkilatu suolla. Teijolla Hamarinjärvellä kulkee myös 6km perinteisen tyylin retkilatu. Teijolla Matildanjärvelle on aurattu 1,8km luistelurata, jonka viereen tulee myös hiihtolatu. Jäillä liikkuessa täytyy kuitenkin muistaa varovaisuus ja välttää tuntemattomia jääalueita. Laskettelemaan ja jättipulkkamäkeen pääsee Teijon laskettelurinteillä

Kurjenrahkalla Rantapihan läheisyydestä (Saksalantie 10) löytyy Perinnepadan take away -kahvila, joka on talvilomaviikolla avoinna päivisin. Pihassa myös muutama tulipaikka ja puita. Teijolla majoitusta talvilomalle voi kysellä Kirjakkalan ruukkikylästä tai Mathildedahlista. Kirjakkalan ruukkikylästä voi vuokrata lumikenkiä ja liukulumikenkiä. Laskettelurinteiltä voi vuokrata laskettelu- ja hiihtovälineitä.

Metsähallitus

Vastaa