Seitsemisen ja Helvetinjärven lumiset maastot kutsuvat hiihtolomaretkille

Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa on liikuttu tänä talvena paljon, joten monet kesäreitit ovat tällä hetkellä käveltävissä myös ilman lumikenkiä. Pitäväpohjaiset ja korkeavartiset kengät ovat kuitenkin tarpeen. Kansallispuistojen lumiset metsät sopivat hyvin lumikenkäilyyn ja umpihankihiihtoon. Hiihtolomien aikana kansallispuistojen yhteistyöyrittäjät järjestävät alueilla toimintaa, tarjoavat majoituspalveluita sekä vuokraavat välineitä talven aktiviteetteihin.

Seitsemisen kansallispuiston hiihtolomaviikkojen palvelut

Seitsemisen luontokeskuksen Kahvila-Ravintola Kettis palvelee hiihtolomaviikoilla 8, 9 ja 10 joka päivä kello 10-16. Tarjolla on lounasruokaa kello 11-15 sekä kahvia ja herkkuja koko aukioloajan. Retkeilyneuvoja on paikalla aukioloaikoina ja häneltä voi myös vuokrata lumikenkiä. Pysyvät näyttelyt on korona-rajoitusten vuoksi toistaiseksi suljettu. Luontokeskuksessa vierailevien tulee käyttää kasvomaskia ja ylläpitää turvavälit muihin vierailijoihin.

Seitsemisessä pääsee kävellen kulkemaan mm. Runokankaan, Harjupolun, Aarnipolun ja Torpparintaipaleen, mutta lumisateet saattavat peittää polkuja väliaikaisesti. Lumikengillä, metsäsuksilla tai liukulumikengillä pääsee kulkemaan myös poluttomilla taipaleilla. Virallisten reittien ulkopuolella kulkevien tulee huomioida rajoitusalueet sekä se, etteivät kaikki vesistöt ole jäätyneet kunnolla.

”Koiran kanssa liikkuvia muistutamme siitä, että koirien tulee olla aina kytkettyinä kansallispuistoissa. Sääntö on suojellun luonnon parhaaksi, mutta myös koiran itsensä ja kanssaretkeilijöiden parhaaksi ”, kertoo asiakaspalvelun suunnittelija Johanna Väkeväinen Metsähallituksesta.

Seitsemisessä pääsee nyt myös ladulle hiihtämään. Koveron parkkialueelta alkaa latu, joka kulkee Koverolammen nuotiopaikan kautta puiston eteläpuolelle kohti Hirviharjua sekä Särkilammin marjatilaa. Matka Koverolta Hirviharjulle ja takaisin on yhteensä noin 9 kilometriä ja matka Koverolta Särkilammelle ja takaisin on noin 17 kilometriä. Latu jatkuu vielä Särkilammelta Jaulin kämpälle asti. Latu ei ole lenkki, eli takaisin on palattava samaa reittiä. Särkilammin marjatilalla on hiihtäjien vapaassa käytössä grillikota polttopuineen sekä ulkorakennuksessa omatoimikeittiö sekä WC. Tilojen käytöstä voi jättää vapaaehtoisen maksun grillikotaan. Marjatilan päässä on parkkialue, joten hiihtoretken voi aloittaa myös sieltä.

Seitsemisessä järjestetään 27.-28.2.2021 Ulkoilma-akatemian talviretkeilykurssi, Riverside Husky järjestää hiihtolomien aikaan koiravaljakkoretkiä ja monilta yhteistyöyrittäjiltä on mahdollista vuokrata välineitä lumisiin aktiviteetteihin. Luontokeskuksen pihapiirissä sijaitseva Majatalo Kettis tarjoaa majoituspalveluita kansallispuiston sisällä ja puiston eteläpuolella sijaitsevassa Seitsemisen Torppien Sydänharjussa on vielä tilaa hiihtolomaviikoilla.

Nuotiolla Seitsemisen kansallispuistossa. (Kuva: Salla Penttilä)

Helvetinjärven kansallispuiston hiihtolomaviikot

Helvetinjärven kansallispuistossa Ravintola Helvetin Portti on avoinna viikoilla 8 ja 9 joka päivä kello 12-17. Tarjolla on ruokaa, kahvia ja matkamuistoja. Helvetinportilta alkava Helvetistä itään -luontopolku on kuljettavissa jalan.

”Helvetistä itään -reitille on tamppautunut polku. Varovainen tulee kuitenkin olla, koska alueella on korkeuseroja. Portaikot ovat lumisia ja liukkaita ja kallioilla liikuttaessa tulee olla erittäin varovainen. Helvetinkolun rotkon pohjalla loriseva vesi on jäädyttänyt kolun pohjan, joten se on nyt hengenvaarallisen liukas. Rotkon pohjalle ei saa missään nimessä mennä kävelemään”, varoittaa Väkeväinen.

Helvetinjärvellä Haukkamaa Adventures järjestää ohjelmallisen tapahtumapäivän lauantaina 27.2.2021. Samalta yritykseltä on mahdollista vuokrata myös välineitä talviaktiviteetteihin.

Vastaa