Sallan kansallispuiston palvelurakenteita uudistetaan kesällä ja syksyllä 2022 – tutustu alueen retkeilyvinkkeihin

Sallan kansallispuistossa tehdään uudistus- ja korjaustöitä kevään, kesän ja syksyn 2022 aikana, jotka vaikuttavat kansallispuiston retkeilykohteiden käyttöön. Neljä taukopaikkaa puretaan ja rakennetaan kokonaan uudestaan.  Alueelle matkaa suunnittelevien suositellaan tutustumaan retkikohteisiin ja mahdollisiin poikkeuksiin jo etukäteen.  

Palvelurakenteiden uudistus alkaa purkutöillä ja tavaranajolla huhtikuun 2022 aikana. Kaippahanojan laavu ja Kylmähetteen kota puretaan huhtikuussa. Myös paikoilla olevat huussit ja liiterit puretaan samassa yhteydessä. Puut varastoidaan taukopaikoille. Kesällä 2022 puretaan myös Tunturilammen ja Kaunisharjun laavut.  

Kaikki neljä taukopaikkaa rakennetaan uudestaan, ja tavoitteena on uusien taukopaikkojen valmistuminen sulan maan aikana. Alueella retkeileviä pyydetään huomioimaan, että puretut taukopaikat, huussit ja tulipaikat ovat koko kesän ajan kokonaan pois käytöstä. Purettavat taukopaikat sijaitsevat kansallispuiston reittien Pahakurun kierros ja Kaunisharjun kierros varrella. 

Uudet laavut ja kodan on suunnitellut Arkkitehtooritoimisto Vihanto & Co:n arkkitehti Manu Humppi. 

”Retkeilyrakenteista halutaan muotoilultaan moderneja, mikä luo hienon kontrastin satoja vuosia vanhoihin metsiin”, Metsähallituksen suunnittelija Suvi Kauhanen kertoo. 

Korjaustyöt tuovat väliaikaisia muutoksia myös suositulle Iso Pyhätunturin päälle vievälle reitille. Taivaan tavoittelijan taival suljetaan väliaikaisesti porrasremontin vuoksi Sallan kansallispuiston avajaisten jälkeen, joita juhlitaan 11.6.2022. Huipulle pääsee kuitenkin tunturin eteläpuolta, 2,5 kilometrin pituista reittiä (yhteen suuntaan). Alueella liikkuvien on hyvä huomioida, että korvaava reitti on vaativa, paikoin jyrkkä ja hyvin kivikkoinen.  

Alueelle matkaa suunnittelevien kannattaa tarkistaa ajankohtaisimmat tiedot osoitteesta www.luontoon.fi/salla

(Kuva: Santeri Mustajärvi)

Useita kiinnostavia retkeilykohteita kansallispuistossa ja sen lähialueilla 

Sallan kansallispuistosta ja sen lähialueilta löytyy kesän matkailijoille useita hienoja vierailukohteita kesän rakennustöistä huolimatta. Listasimme neljä vierailun arvoista kohdetta Sallassa kesällä 2022.  

1. Pahaojankuru

Sallan kansallispuistossa sijaitseva Pahaojankuru on nimensä veroinen, jyrkkä ja louhikkoinen, ja sen pohjalla kohisee pieni joki. Merkitty, noin 18 kilometrin pituinen ympyräreitti, Pahakurun kierros, kulkee aivan kurun reunaa, komeassa aihkimäntymetsässä. Reitin varrella pääsee näkemään myös kansallispuiston korkeimman huipun, Iso Pyhätunturin, monesta eri suunnasta. Pahaojankurulla on tulentekopaikka sekä portaat alas kurun pohjalle olevalle purolle. Retkeilijöiden on hyvä huomioida, että reitin varrella ei ole käytössä huussia.  

2. Kolmiloukkonen 

Kolmiloukkonen on koko perheelle sopiva nähtävyys, sillä se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Sallan luontokeskuksesta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto) ja pysäköintipaikasta. Läheisestä sijainnistaan huolimatta Kolmiloukkosella vallitsee erämainen tunnelma, josta voi nauttia kirkasvetisen lammen kahdella eri laavulla. Retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että polku on paikoin hyvin kivikkoinen ja reitillä on vaihtelevia korkeuseroja. Kolmiloukkonen sijaitsee Sallan kansallispuistossa. Sallan luontokeskuksen ja Kolmiloukkosen välinen reitti sorastetaan kesän 2022 aikana. Työ kestää arviolta yhden kuukauden, mutta työmaan ohi on mahdollista kulkea.  

3. Pirttivaara ja Ruuhitunturi 

Pirttivaara ja Ruuhitunturi tarjoilevat maisemia kansallispuiston ulkopuolella. Retkeillä voi ainoastaan Pirttivaaran uudelle näköalapaikalle, tai jatkaa matkaa Ruuhitunturin näköalatornille asti. Molemmilta avautuvat maisemat aina Venäjälle saakka. Ruuhitunturiin pääsee kesällä patikoiden ja maastopyöräillen. Pirttivaara-Ruuhitunturin reittirakenteita uudistettiin kesällä 2021. Ruuhitunturin kyljessä on myös päivätupa. 

4. Salmijoenkuru 

Salmijoen kuru on jäätikön pohjalla virranneen jäätikköjoen kuluttama uoma. Jyrkkien rinteiden reunustaman kurun pohjalla virtaa louhikkoinen, puromainen Salmijoki.  Kurun rinteet kasvavat komeaa vanhaa metsää, jossa on runsaasti paksuoksaisia aihkipetäjiä ja keloja sekä kaunista kuusikkoa. Puronvarren lehtokorpien ja kalliopahtojen kasvillisuus on monimuotoista. Kurulle johtaa Salla – Kemijärvi -tieltä metsäautotie ja sen päästä merkitty reitti. Kuruun voi myös patikoida suoraan Tunturikeskuksesta merkittyä vaellusreittiä pitkin. Salmijoenkurulla on laavu ja huussi. 

Metsähallitus

Trackbacks & Pings

Vastaa