Luontomatkailu Suomessa – katso tästä kohdevinkit omalle kotimaanmatkallesi

Suomi tarjoaa upeita mahdollisuuksia luontomatkailuun, ja kotimaanmatka luonnon helmaan voi olla unohtumaton kokemus. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia kohdevinkkejä luontomatkailuun Suomessa, jotta voit suunnitella ikimuistoisen seikkailun omassa kotimaassa.

Kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet

Suomessa on useita upeita kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joissa voit kokea luonnon kauneuden ja rauhan. Kansallispuistot, kuten Nuuksio, Repovesi ja Oulanka, tarjoavat hyvin merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varrella voit ihastella upeita maisemia, tutustua monipuoliseen eläimistöön ja nauttia hiljaisuudesta. Luonnonsuojelualueet, kuten Archipelago National Park ja Teijo National Park, tarjoavat myös upeita maisemia ja luontokokemuksia vesistöjen ja metsien keskellä.

Saaristomeri ja saaristokierrokset

Suomen saaristomeri on yksi maan upeimmista luontokohteista. Voit tehdä saaristokierroksen esimerkiksi Turun saaristossa ja ihailla kaunista saaristoluontoa sekä tutustua viehättäviin saariin ja niiden kulttuuriperintöön. Saaristomerellä voit nauttia veneretkistä, kalastuksesta, merikajakilla melomisesta ja upeista auringonlaskuista meren yllä – äläkä unohda Itämerta.

Lapin erämaat

Lappi tarjoaa upeat mahdollisuudet erämaaluontoon tutustumiseen. Voit vaeltaa tuntureilla, ihailla upeita maisemia ja kokea keskiyön auringon taian. Rovaniemen lähellä sijaitseva Ounas-Pallas ja Kilpisjärven alue tarjoavat upeat maisemat ja hyvin merkityt vaellusreitit, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille. Lapin erämaat tarjoavat myös mahdollisuuden bongailla poroja, revontulia ja muita arktisen alueen eläimiä.

Järvi- ja vesistöalueet

Suomi on tunnettu lukuisista järvistään ja vesistöistään, jotka tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia vesiaktiviteetteihin ja rentoutumiseen luonnon keskellä. Voit veneillä, kalastaa, uida ja meloa monilla järvillä, kuten Saimaalla, Päijänteellä ja Inarilla. Myös suositut vesireitit, kuten Saimaan kanava ja Oulujärvi, tarjoavat upeita kokemuksia vesistöjen äärellä.

Vaellus- ja retkeilyreitit

Suomessa on lukuisia upeita vaellus- ja retkeilyreittejä, jotka sopivat kaiken tasoisille ulkoilijoille. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitistö tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia reittejä, kuten legendaarisen Hetta-Pallas -reitin. Kolin kansallispuistossa voit ihastella upeita järvimaisemia ja kiivetä Kolin huipulle, josta avautuu henkeäsalpaava näköala ympäröivään maisemaan.

Luontomatkat talvella

Suomen talvi tarjoaa ainutlaatuisia luontokokemuksia, kuten revontulien bongaamisen ja talvivaellukset lumisissa maisemissa. Kilpisjärven alueella voit kokea unohtumattomia talviretkiä tuntureilla ja jääkausijärvillä. Rovaniemen lähellä sijaitseva Ranua Wildlife Park tarjoaa mahdollisuuden tutustua arktisiin eläimiin talvisessa ympäristössä.

Metsäkävelyt ja sienestys

Suomi on tunnettu laajoista metsistään, joissa voit tehdä rentouttavia metsäkävelyjä ja nauttia luonnon rauhasta. Monilla metsäalueilla on hyvin merkittyjä reittejä, jotka vievät sinut upeiden metsämaisemien läpi. Voit myös lähteä sienestämään ja kerätä herkullisia metsäsieniä, kuten kanttarelleja ja suppilovahveroita, luonnon antimin.

Retkeilymajat ja erämaamökit

Suomen luontoon tutustuessa voit yöpyä retkeilymajoissa ja erämaamökeissä, jotka tarjoavat mukavuutta ja läheisyyttä luontoon. Retkeilymajat sijaitsevat usein luontokohteiden läheisyydessä ja tarjoavat majoitusta retkeilijöille. Erämaamökit taas tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden yöpyä erämaassa ja kokea luonnon rauha ja hiljaisuus.

Ekoturismi ja kestävä matkailu

Suomen luontomatkailuun liittyy myös ekoturismin ja kestävän matkailun periaatteet. Voit valita ekologisesti kestäviä majoitusvaihtoehtoja ja tukea paikallisia ekoturismikohteita. Huolehdi luonnossa liikkuessasi siitä, että jätät jälkeesi vain jalanjäljen ja kunnioitat luonnon rauhaa.

Kalastus ja metsästys

Suomi on kalastuksen ja metsästyksen suosittu kohde. Voit kalastaa Suomen monilla järvillä ja vesistöillä, ja nauttia hiljaisuudesta ja kalastuksen antamasta rentoutumisesta. Metsästys tarjoaa mahdollisuuden kokea Suomen luontoa syvemmältä ja tutustua luonnon riistaeläimiin.

Yhteenveto

Suomen upeat luontokohteet tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia luontomatkailuun. Kansallispuistot, järvet, saaristomeri, tunturit ja metsät tarjoavat upeita maisemia, rauhaa ja luontokokemuksia. Valitse omiin mieltymyksiisi sopiva luontokohde ja lähde tutkimaan Suomen kaunista luontoa omassa kotimaassasi. Huolehdi kuitenkin luonnon ja ympäristön suojelusta ja toimi kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti, jotta tulevatkin sukupolvet voivat nauttia Suomen upeasta luonnosta.

Vastaa