Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Korteniemen perinnetila avattiin – tulevalla kesäkaudella on myös uusia tapahtumia

Korteniemen perinnetilan kesäkausi alkaa 3.5.2022 kestäen syyskuun loppuun asti. Maatilan eläimet tuodaan tilalle heti, kun laitumella on riittävästi ravintoa. Kesän monista tapahtumista ensimmäinen on perinteisen ruisreikäleivän leivontapäivä.

”Korteniemen perinnetilan tehtävänä on ylläpitää kulttuuriperintöä. Entisen metsänvartijan pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Kesällä tilalla eletään 1910-luvun tyyliin työntekijöiden pukeutumista myöten”, Outileena Uotila Metsähallituksesta kertoo.

Perinnetilan pihapiirissä voi nähdä maatiaiseläimiä. Tilalla on Alhon kantaa olevia kanoja. Suomenlampaat ja kyyttölehmät laiduntavat niityillä. Tilalla viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita perinteisin menetelmin. 

Korteniemen perinnetilalla saa vierailla vapaasti. Ryhmille järjestetään tilauksesta maksullisia teemallisia opastuskierroksia. Tämän kesän uutuutena on noin kaksi tuntia kestävä ”Metsävartijapolku”, jossa tutustutaan metsänvartijan työhön.

Kesän tapahtumat järjestetään entisajan tunnelmissa

Korteniemen perinnetilan kesän ensimmäinen tapahtuma on lauantaina 21.5.2022 järjestettävä ruisleivän leivontapäivä. ”Leivomme 1910-luvun tyyliin perinteisiä ruisreikäleipiä tilalla kasvatetusta Aunus-rukiista. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Tilalla on Ruokaviraston myöntämä oikeus ja vastuu ylläpitää tätä alkuperäiskasvilajiketta”, korostaa Outileena Uotila.

Suosittu perinnepäivä järjestetään sunnuntaina 5.6.2022. Perinnepäivänä Korteniemen pihapiirissä pääsee näkemään ja oppimaan monenlaisia kädentaitoja alan konkareilta. Pihapadoissa porisee siansuolisaippua ja punamultamaali, saunarannassa värjätään lankoja kasviväreillä.

WWF:n leirillä talkoolaiset pääsevät tekemään luonnonhoitotöitä. Lisäksi leiriläiset maalaavat päärakennuksen itsetehdyllä punamultamaalilla, rakentavat pärekattoa, korjaavat riukuaitoja ja merkitsevät polkuja. Leiri on jo täynnä, mutta perinnetila järjestää kesäkaudella tapahtumia ja talkoita, joihin mahtuu vielä mukaan. Vanhat ja uudet talkoolaiset ovat tervetulleita esimerkiksi heinätalkoisiin, rukiin leikkuuseen tai puintiin. 

Korteniemen tila järjestää tulevalla kesäkaudella myös uusia tapahtumia. Tila järjestää Tammelan kunnan kanssa 6.7.2022 runon ja suven päivä -tilaisuuden, jossa kuullaan runoja ja musiikkia ja lauletaan yhdessä. Seurakunnan kanssa järjestetään kaksi jumalanpalvelusta. 

Retkeilijät pääsevät tunnelmoimaan Korteniemen perinnetilalta Ahonnokan luontopolulle sammaleiseen ikimetsään tai patikoimaan kansallispuiston retkeilyreiteille. Lämpimänä päivänä voi pulahtaa Liesjärven virkistävään veteen. Vierailijat pääsevät nauttimaan savusaunan löylyistä tiettyinä tapahtumapäivinä. Saunan voi myös vuokrata ryhmälle tilan aukioloaikoina. Perinnetila työllistää kesäkaudella ”vanhanemännän” lisäksi kaksi kesäemäntää ja tarjoaa työssäoppimispaikan kolmelle toisen asteen opiskelijalle.

Metsähallitus

Trackbacks & Pings

Vastaa