Ryhdy perinteen kasvattajaksi – Neliömetri pellavaa -projekti tutustuttaa pellavaan kasvina ja kuituna

Tekstiilit kuuluvat jokaiseen päiväämme, mutta harva meistä enää tuntee polkua, jonka kuitu on kulkenut päätyäkseen valmiiksi kankaaksi. Neliömetri pellavaa -pellavankasvatusprojektissa innostetaan tutustumaan pellavakuidun matkaan aina siemenen viljelystä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käytettävissä neliön viljelyala, pellavaa voi viljellä vaikka kaupunkipalstan kasvilaatikossa tai isompana alana omalla pellolla.

Neliömetri pellavaa -projektin taustalla on vanhojen perinnetietojen ja taitojen ylläpitäminen. Samalla hanke tutustuttaa pellavan alkuperään ja tuotantoon sekä kuidun käsittelyn kulttuuriperintöön. Kuidun monivaiheinen ja työläs prosessi valmiiksi tekstiiliksi on useimmille vieras ja sen tunteminen lisää ymmärrystä kestävän kehityksen merkityksestä ja materiaalien arvostusta. Neliömetrin kokeilupalstalla ei saa tuotettua vielä merkittävää kuitumäärää langaksi asti, mutta viljely ja käsittelyvaiheiden kokeilu on hyvä väylä perehtyä tekstiilimateriaalin työlääseen ja monivaiheiseen tuotantoprosessiin ja näin lisätä tekstiilien arvostusta oman kokemuksen pohjalta.

Pellavankasvatusprojektin toteuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

Tutustu hankkeeseen Taitoliiton nettisivulla:
Neliömetri pellavaa – ryhdy perinteen kasvattajaksi – Taitojärjestö

Osa taitoyhdistyksistä on varannut kevääksi 2022 rajatun määrän siemeniä, joita he jakavat toimipisteissään 15 g /pusseissa niin kauan kuin siemeniä riittää. Jakelu alkaa viikolla 20. Saatavuus kannattaa tarkistaa suoraan taitoyhdistyksestä.

Neliömetri pellavaa -hankkeen yhteistyössä mukana:

Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto ry Taito

Pellavan kukka. (Elsa Hietala)

Vastaa