Lemmenjoen kansallispuistossa restauroidaan rakennusperintöä – Sallivaaran kämpät kohteena

Metsähallituksen Lapin luontopalvelut aloittaa kunnostustyöt Sallivaaran vanhalla erotuspaikalla Lemmenjoen kansallispuistossa 13.6. alkavalla viikolla. Kunnostustyön toteuttaa Entisöinti Rinne Oy. Korjattavat kohteet rajataan pois asiakkaiden käytöstä kunnostustyön ajaksi.

Rahoitus kohteen kunnostukselle on saatu erillisrahoituksena valtion lisätalousarviosta. Korjauksissa keskitytään neljän porokämpän heikoimmassa kunnossa oleviin rakennusosiin, erityisesti lattiarakenteisiin. Lisäksi yhden kämpän piippu muurataan uudestaan ja kahden kämpän sokkelirakenteita parannetaan. Korjauksilla pyritään sekä kohteiden vaurioitumista ennaltaehkäiseviin toimiin että pidentämään vielä hyväkuntoisten rakenteiden käyttöikää. Laajasta urakasta huolimatta restauroivat korjaukset ovat kävijälle melko huomaamattomia. Työn myötä varmistetaan Lapin arvokkaiden rakennusperintökohteiden säilyminen tulevaisuuteen. Syksyllä restauroidaan myös Raja-Joosepin kentän rakennuksia Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Benjamin Kurun kämppä. (Kuva: Siiri Tolonen)

Autio- ja päivätupa pysyvät retkeilijöiden käytössä myös sinä aikana, kun korjaustöitä tehdään. Korjausten on tarkoitus valmistua heinäkuun alussa.

Sallivaaran poroerotuspaikka porokämppineen sijaitsee Inarin kunnassa, Lemmenjoen kansallispuistossa ja se on yksi harvoista säilyneistä vanhoista suurista poroerotuspaikoista koko Suomessa. Kohde on ainutlaatuinen osa Lapin kulttuuriperintöä ja valtakunnallisesti arvokas. Entisöity poroaita ja yhdeksän kämppää on suojeltu. Samalla paikalla on ollut poroaita 1800-luvun lopusta asti, alun perin porojen lypsy- ja vasotusaitana. Poroerotuksia Sallivaarassa on pidetty 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti. Erotusten aikana asuttiin aidan lähistölle rakennetuissa kämpissä ja laavuissa. Paikka kertoo saamelaiskulttuurin ja poronhoidon historiasta ja on nykyisin retkeily- ja nähtävyyskäytössä.

Vastaa