Saimaan saaristoreitin kesäkausi alkaa pian

Suosittu Saimaan saaristoreitti on perinteinen pyörämatka, joka vie pyöräilijän Kyläniemen kautta eteläisen Saimaan alueen upeisiin saaristomaisemiin. Reitillä voi tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa. Lisäksi Saimaan saaristoreitti linkittyy Puumalan saaristoreittiin lauttayhteydellä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon. Puumalan yhteyden lisäksi Rasti-lautalla pääsee Kyläniemen ja Sarviniemen väliä. Lauttapaikka varataan etukäteen verkossa.

Rastin liikennöintikausi kesällä 2022 on edellisvuotta lyhyempi. Tänä kesänä lautta liikennöi 3.6.–14.8. Rastin kauden avajaisia vietetään perjantaina 3.6. Sarviniemessä klo 9.30–14.00. Yleisötapahtumassa avataan esteetön luontopolku, ja samalla on mahdollisuus tutustua retkeilyn apuvälineisiin. Lisäksi päivän aikana pääsee Rastin kyytiin maksuttomille miniristeilyille aina tasatunnein klo 10.00–13.00.

Saimaan saaristoreitin ohjausryhmän puheenjohtaja Markku Heinonen kannustaa sekä paikallisia että matkailijoita tutustumaan Etelä-Karjalan luontoon ja Saimaan alueen hienoihin maisemiin.

– Tavoitteena on yhdistää suosiotaan kasvattava pyöräilyharrastus ja liikkuminen Saimaan ainutlaatuisen luonnon ja vesistöjen keskellä. Lisäksi halutaan tarjota 2000 kotimaiselle ja osin myös ulkomailta saapuville pyöräilijöille upea fillarimatkakokemus.

Sarviniemen ja Kyläniemen välillä Rasti ajaa alkukesän ajan kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin ja tiistaisin. Juhannusviikosta alkaen Rasti liikennöi kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin. Puumalan reitille Lintusaloon on yhteys alkukesän ajan vain lauantaisin, mutta juhannusviikosta alkaen kolmesti viikossa: tiistaina, torstaina ja lauantaina. Lisäksi kesäkuun 16. päivä ja elokuun 4. päivä on mahdollisuus tehdä pyörälenkki Kärnäkosken kautta siten, että Sarviniemen ja Partakosken välin pääsee Rastin kyydissä joko suuntaan tai toiseen.

Kauniista maisemista on mahdollisuus päästä nauttimaan retkisaarille myös ilman pyörää, kun kesäkuussa ja elokuussa luonnonkauniit Geopark -kohteet Ilkonsaari ja Ruuhonsaaret avautuvat retkeilijöille.

Rasti-lautta. (Kuva: Santtu Tuomola)

Ehostettu pyörölautta Rasti aloittaa liikennöinnin kesäkuussa

Kotimaanmatkailu on heräämässä pitkän talven jälkeen uuteen eloon ja Rastin kippari Petri Nieminen onkin toiveikas alkavan kesän suhteen.

– Omasta ja edustamani Saimaan Saaristokuljetus Oy:n puolesta odotamme vilkasta risteilykesää.  Toivomme ”säähaltijoiden” olevan meidän ja matkailijoiden puolella niin Saimaalla kuin pyöräillessäkin.

– Kesällä kohtaamme paljon iloisia pyöräilijöitä ja retkeilijöitä. On hienoa, jos lauttamatkan aikana näkyy norppia – se olisi ainutlaatuinen elämys.

Rasti aloittaa liikennöinnin heti kesäkuun alussa ja sen koneet on huollettu kesää varten. Alukseen on asennettu luontoystävällisempi aurinkosähkö kylmälaitteita varten.

– Pyörölauttaa on ehostettu kesää varten ja teknistä turvallisuutta on lisätty tiukentuneiden määräyksien mukaisesti. Aluksen tunnistamisen helpottamiseksi ja positiivisen näkyvyyden lisäämiseksi ohjaamo on maalattu teemaan sopivilla aiheilla, ja taiteilija kävikin juuri viimeistelemässä työnsä, Nieminen kertoo.

Lautan näkyvin muutos onkin upea kuvitus, jonka toteutuksesta on vastannut LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelija Santtu Tuomola.

– Lautan maalaaminen on ollut todella kiva ja mielenkiintoinen projekti. Olen tehnyt tämän tyyppisiä tilaustöitä erilaisiin kohteisiin aikaisemminkin, mutta lauttaa tai muita vesiajoneuvoja en ollut ennen maalannut.

Projektia tarjottiin Tuomolalle oppilaitoksen kautta. Hän sai myös toteutuksen suhteen melko vapaat kädet, mutta teemaksi toivottiin pyöräily- ja retkeilyteemaa.

– Tein luonnoksia, joista tämä lopullinen maalaus valittiin. Tein pohjatöitä muutaman päivän ajan, jonka jälkeen toteutin maalauksen spraymaaleilla. Spraymaaleilla maalaaminen on minulle mieluisin tapa maalata isoja pintoja, sillä olen maalannut graffiteja useita vuosia.

– Odotan innolla, että näen Rastin seilaavan Saimaalla, Tuomola hymyilee.

Reitti on hyvin saavutettavissa myös julkisella liikenteellä. ja liput ovat ostettavissa Matkahuollon kautta. Aikataulut ja tarkemmat ohjeet lauttojen lipunmyyntiin löytyvät täältä.

Lappeenrannan kaupunki

Vastaa