Kansallispuistojen paimenviikkojen hurja suosio jatkuu – yli 14 000 hakemusta ensi kesän kohteisiin

Kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamien kohteiden paimenviikkojen kysyntä jatkuu suurena. Ensi kesän paimenviikoille tuli yhteensä 14 397 hakemusta. Paimenviikot on arvottu hakijoiden kesken, ja voittaneille on ilmoitettu voitosta. Paimenet hoitavat suojelualueilla laiduntavia lampaita, lehmiä tai hevosia. Laidunnuksen tavoitteena on maiseman- ja luonnonhoito.

Paimenkohteita on yhteensä 15 ympäri maata. Paimenkohteet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun kohteilla laiduntavat eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji häviäisi. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta.

Suosituimpia paimenkohteita olivat tänä vuonna Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tila, Neitvuoren kainalossa sijaitseva Hiidenmaan tila sekä Palovartijan talo Punkaharjun luonnonsuojelualueella. Kaikkein kiinnostavin kohde oli Kaapin Jounin historiallinen saamelaistila Lemmenjoen kansallispuistossa, sillä sinne haki paimeneksi 1198 henkilöä. Tila on kuuluisan saamelaissuvun vanha asuinpaikka, ja suvun tunnetuin mies, Jouni Aikio eli Kaapin Jouni (1875 – 1956) oli aikansa ”pororuhtinas”, suvun päämies ja patriarkka. Tila sijaitsee upealla paikalla Lemmenjoen rannalla.

Paimenviikoilla pääsee lomailemaan upeissa maisemissa, nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan laiduneläimiä. Samalla paimenet osallistuvat arvokkaaseen luonnonsuojelutyöhön ja saavat annoksen hyvinvointia luonnon helmassa.

”Jos joku paimenista peruu osallistumisensa, siitä kerrotaan kunkin paimenkohteen Facebook-sivuilla. Nopein ilmoittautuja saa tällöin vapautuneen viikon itselleen,” kenttäpäällikkö Hannele Kytö Metsähallituksesta kertoo.

Lemmenjoen kansallispuisto, Kaapin Jounin tila. (Kuva: Olli Järvenkylä)


Paimennusta perinneympäristöjen puolesta

Paimenet huolehtivat luonnonhoitotyössä olevista eläimistä, kukin oman viikkonsa ajan. Paimen huolehtii eläinten juomavedestä, seuraa yleiskuntoa ja siirtää eläimet laidunlohkolta toiselle.

Paimenviikoista hyötyvät niin paimenet, eläimet, eläinten omistajat kuin luontokin. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Metsähallitus

Lemmenjoen kansallispuisto, Kaapin Jounin tila. (Kuva: Olli Järvenkylä)

Vastaa