Vallisaaressa pääsee sukeltamaan draamaan mobiiliäänikävelyn avulla

Aikuisille suunnattu jännittävä ääniteos Vallisaaren murha ja mysteeri on koettavissa Vallisaaressa lokakuuhun 2022 asti. Teos on syntynyt Taideyliopiston opiskelijoiden Sampsa Pirtolan ja Mikael Hakkaraisen yhteistyönä.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija Sampsa Pirtolan mukaan projekti lähti liikkeelle Mikael Hakkaraisen ideasta tehdä mobiiliäänikävely Vallisaareen. Tarinassa oli lähtökohtana yhdistää Vallisaaren historia fiktiiviseen tarinaan.

Saaren vaikuttava miljöö ja sotilaallinen historia inspiroivat pohtimaan Suomessa elettyä pitkää rauhan aikaa ja kasvavaa hyvinvointia. Teoksessa seurataan toimittajaa, joka joutuu kohtaamaan sen, mitä tapahtuu, kun totuttu rauhaan perustuva maailmankuva järkkyy. Tämän hetken maailmantapahtumat tekevät tarinan sisällöistä erittäin ajankohtaisia.

Teos toimii gps-paikannettujen ääniteosten kokemiseen luodulla sovelluksella, jota käytetään puhelinsovelluksen ja kuulokkeiden avulla. Mobiilikävelyyn voi osallistua itselle sopivana aikana lataamalla MS Walks -sovelluksen, ja valitsemalla sovelluksesta Vallisaaren murha ja mysteeri -äänikävelyn, jonka eri osat käynnistyvät automaattisesti kävijän päästyä tiettyyn pisteeseen saaressa.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Hakkarainen on säveltänyt useampia mobiiliäänikävelyitä, joista viimeisimpänä on valmistunut Helsingin kaupungin Suomen EU-puheenjohtajavuotena tilaama Unelmien Töölönlahti. Kyseinen kävely käsitteli historiallisia teemoja, mutta Vallisaaren ympäristö inspiroi Hakkaraista kokeilemaan fiktiivisempää lähestymistapaa.

Äänikävely sijoittuu Vallisaaren maisemiin. Kuva: Saija Salo / Metsähallitus

Käyntikokemus luontokohteessa syvenee

Mobiiliäänikävely mahdollistaa ympäröivän äänimaiseman ja sävelletyn, tässä tapauksessa vielä kerronnallisen, äänimaiseman sulautumisen immersiiviseksi kokemukseksi. Kuulija elää elokuvamaisesti tarinan mukana ollen kuitenkin kosketuksissa Vallisaaren ainutlaatuiseen ympäristöön.

Vallisaaren hoidosta vastaa Metsähallitus. Entinen sotilassaari avautui kävijöille vuonna 2016.

“Ääniteoskokeilu on yksi tapa lisätä taidesisältöjä Vallisaaren ohjelmatarjontaan. Käyntikokemus luontokohteessa tulee mielenkiintoisella tavalla syvemmäksi draaman avulla. Teos myös nivoo Vallisaaren historian moderniin maailmaan mielenkiintoisella tavalla ja johdattaa pohtimaan arvojamme”, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen Metsähallituksesta.

Mobiiliäänikävelyn sisällön vuoksi sitä ei suositella lapsille tai herkille yksin koettavaksi. Äänikävely on maksuton, ja sen kokemiseen tarvitsee älypuhelimen, kuulokkeet ja normaalin fyysisen kunnon, sillä reitillä on hieman korkeuseroja, eikä reitti ole täysin esteetön. On myös hyvä huomioida, että sovellus käyttää puhelimen akkua normaalia käyttöä huomattavasti enemmän. Akku kannattaa ladata täyteen ennen mobiiliäänikävelyn aloittamista. Mobiiliäänikävelyn kesto on n. 45–60 minuuttia riippuen kävelynopeudesta.

Mobiiliäänikävelyn tarina alkaa vesibussimatkan aikana ja kävelyreitti alkaa Vallisaaren vesibussiliikenteen saapumislaiturilta Luotsipihalta. Mobiiliäänikävely on suomeksi.

Ohjeet ääniteoksen kokemiseen: https://www.luontoon.fi/vallisaari/tekemistajanakemista/aanikavely

Metsähallitus

Vastaa