Kokonainen menu retkikeittimellä

Evästauko on aina yksi kohokohdista luontoretkellä. Eikä ihme, reippaillessa tulee nälkä ja ruoka on parasta nälkäiseen vatsaan. Hyvien eväiden kanssa retkeilystä tulee entistä mukavampaa!

Keräsimme koko menun ruokalistan, joka valmistuu totta kai retkikeittimellä! Keittimen puuttuessa voidaan kuitenkin eväät valmistaa myös tavallisesti nuotiolla kattilaa ja paistinpannua apua käyttäen. Muistathan, että mikäli teet ruokaa nuotiolla, tarkasta voimassa olevat metsäpalovaroitukset ennen nuotion sytyttämistä.

Lämpimät tortillataskut

Pienenä välipalana luontoretkellä voi nauttia herkullisista juustoisista tortillataskuista:

2 tortillaa
2-3 rkl maustettua kermaviiliä (voit sekoittaa joko valmiin dippikastikkeen tai kokeilla maustaa kermaviilin itse!)
2 keitettyä perunaa viipaloituna
3 kpl sulatejuustoviipaletta (esim. Valio Koskenlaskija)
ripaus suolaa
1 makkara viipaloituna

Ohje:
Voitele tortillat kermaviilillä. Voit käyttää joko valmista dippiseosta tai maustaa kermaviilin itse (kokeile ja ylläty!). Tämän jälkeen levitä tortillan toiselle puoliskolle perunaviipaleet, nakkaa päälle ripaus suolaa. Perunoiden päälle nostetaan sulatejuustoviipaleet (n. 1,5 viipaletta/tortilla). Taita tortillan reunat vastakkain, jonka jälkeen reunat taitetaan vielä kerran vastakkain -> näin saadaan kolmion mallinen tortillatasku aikaan. Lopuksi taskut paahdetaan joko leirinuotiolla ritilän päällä tai trangian paistinpannulla.

Ohje löydetty: Valion resepteistä.

Linssikeitto

1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl kurkumaa
1 tl inkivääriä
1 tl cajun maustetta
1 rkl suolaa
400 g tomaattimurskaa
4 dl vettä
1,5 dl punaisia linssejä
200 ml kookoskermaa

Päälle: cashew-pähkinöitä ja juustoa (Jos tykkäät juustosta, kokeile esim. murustella leipäjuuston paloja keiton sekaan ja anna sulaa hetki. Nam!)

Huom! Jo ennen retkelle lähtöä, huuhdo linssit huolellisesti siivilällä kylmässä vedessä.

Ohje: Hienonna sipulit ja lisää ne mausteiden ja öljyn kanssa kattilaan. Sipuleita kuullotetaan kevyesti miedossa lämmössä kauniin kullakkaiksi, älä anna ruskistua! Lisää vesi ja tomaattimurskat. Tämän jälkeen seoksen annetaan kiehahtaa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen sekaan voidaan lisätä linssit. Keiton annetaan kiehua 30 minuutta, jonka jälkeen sekaan lisätään vielä kookoskerma. Keiton annetaan hautua kannen alla vielä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

Lämmin linssikeitto nautitaan pähkinöiden ja juuston kera.

Ohje löydetty: Scandinavian Outdoor -sivuilta.

Jälkiruoaksi luontoretkellä maistuu lämpimän kahvin lisäksi omenapaistos vaniljakastikkeella:

Omenapaistos ja vaniljakastike

1 dl kuivattuja omenoita paloina
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
3 rkl voita
0,5 dl vettä

Kastike:
1 rkl maitojauhetta
1 rkl perunajauhetta
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vettä

(Kastikkeen kuivat aineet kannattaa sekoittaa jo valmiiksi kotona esimerkiksi minigrip-pussiin)

Ohje:
Omenat liotetaan pehmeäksi pienessä tilkassa vettä. Sulata voi trangian kannessa tai kattilassa. Sekoita sekaan kaurahiutaleet ja sokerit. Seos paahdetaan rapeaksi koko ajan sekoittaen. Lisää sekaan omenat ja kanelit. Paistetaan koko ajan sekoittaen, kunnes omenat ovat halutun pehmeitä.

Valmista kastike laittamalla kuivat aineet kattilaan ja sekoittamalla joukkoon 1 dl kylmää vettä. Tämän jälkeen kattilaan lisätään 2 dl kiehuvaa vettä ja seos sekoitetaan hyvin. Kastikkeen annetaan kiehahtaa, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä tovi.

Ohje löydetty: Luontoon.fi retkiruokaohjeista

Vastaa