Talvi tulee takaisin viikonlopun matalapaineiden myötä

Suomen yli kulkee viikonlopun ja maanantain kuluessa kaksi matalapainetta. Pohjoisesta purkautuu hyvin kylmää ilmaa ja sää muuttuu talviseksi. Ajokeli on lumisateiden takia paikoin jopa erittäin huono. Varsinkin lauantaina myrskypuuskat voivat lisäksi aiheuttaa vahinkoja maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen 25.3.2022 julkaiseman ennusteen mukaan sää Suomessa kylmenee voimakkaasti pohjoisesta alkaen. Tänään perjantaina lunta sataa paikoin sakeasti Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, enimmillään noin 10 senttiä. Maan etelä- ja keskiosassa sataa paikoin vettä, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa myös lunta.

Lauantain vastaisena yönä matalapaineen keskus siirtyy Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta alkaa virrata voimalla kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä lunta sataa paikoin maan keskiosassa ja lumikuuroja voi tulla myös etelässä. Lauantaina päivällä sateet heikkenevät ja pilvipeite alkaa rakoilla lännestä alkaen. Tuuli on hyvin puuskaista ja myrskypuuskat ovat todennäköisiä maan etelä- ja keskiosassa. Lisäksi merialueilla tuuli voimistuu paikoin myrskyksi. ”Tuulivahinkoihin ja paikallisiin sähkökatkoihin on syytä varautua, vaikka routainen maa hillitsee puiden kaatumisia”, arvioi ylimeteorologi Henri Nyman.

Lämpötila pysyy lauantaina jo suuressa osassa maata pakkasen puolella, etelässä vielä paikoin vähän nollan yläpuolella. Voimakas tuuli saa sään tuntumaan kuitenkin hyvin kylmältä.

Sunnuntaina korkeapaineen selänne liikkuu nopeasti Suomen yli itään. Sää on aurinkoinen ja sunnuntain vastaisena yönä lämpötila laskee etelässä -5 ja -10 asteen välille, pohjoisessa -10 ja -20 asteen välille. Päivällä aurinko lämmittää. Uusi matalapaine ja siihen liittyvä lumisadealue saapuu kuitenkin jo myöhemmin iltapäivällä lännestä maan länsiosaan. Lunta sataa sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 5-10 senttiä. Suurimmat kertymät painottuvat maan keskiosaan. Etelässä lumi todennäköisesti sulaa nopeasti maanantaina, kun lämpötila vielä nousee jopa +5 asteeseen, mutta maan keskiosassa lämpötila pysyy pääosin pakkasen puolella.

Maanantaina sää kylmenee uudestaan myös etelässä ja ensi viikko näyttää kokonaisuudessaan Suomessa erittäin kylmältä. Lämpötila pysyy päivisinkin pääosin pakkasen puolella ja yöllä pakkanen voi kiristyä etelässä reiluun 10 asteeseen ja pohjoisessa reiluun 20 asteeseen. Kylmässä ilmamassassa kehittyy päivittäin lumikuuroja, mutta ajoittain aurinkokin paistaa.

Ilmatieteen laitos

Vastaa