Pyörämatkailuaktiivisuus kasvaa tulevaisuudessa
Pyörämatkailulla on nyt valtava vetovoima. Ellare Oy:n teettämään kotimaan pyörämatkailun potentiaalitutkimukseen tuli lähes 1800 vastausta. Jopa 82 % vastaajista arvioi erittäin tai melko todennäköisesti lähtevänsä seuraavan vuoden aikana pyöräilyä sisältävälle lomamatkalle tunnin päähän kotoa. Yli kolmannes lähtisi todennäköisesti 12 tunnin päähän tai kauemmas.
— Pyörämatkailu on kasvanut viime vuosina valtavasti, ja ensi kesänä tulemme näkemään pyörämatkailubuumin, arvioi tutkimuksen teettäneen Ellaren toimitusjohtaja Pirjo Räsänen, itsekin aktiivinen pyörämatkailija.
Pyöräily houkuttelee jopa retkeilyä enemmän
— Vastauksissa tuli selkeästi esille, että pyörämatkailu on retkeilyä kiinnostavampaa, kertoo Räsänen.
— Tätä havaintoa tukevat myös viime kesänä nähty polkupyörien myynnin kasvu ja eri reiteillä pyöräilleiden matkailijoiden määrän kasvu. Esimerkiksi Puumalan saaristoreitin pyöräilijämäärät ovat kolminkertaistuneet neljän vuoden sisällä.
Suomen suurimman ulkoiluportaalin Outdooractiven kesän 2020 tilastoista käy ilmi, että pyöräilyreitit keräsivät retkeilyä enemmän katselukertoja. Pyöräilyn alalajeista eniten kiinnostivat maastopyöräily ja toiseksi eniten päiväretkityyppiset retkipyöräilyreitit.
Tulokset lupaavat kasvua myös sähköpyörämarkkinoilla. Lähes viidesosa niistä, joilla sähköpyörää ei ole, harkitsee sellaisen ostamista, ja vajaa puolet on kiinnostunut kokeilemaan pyörää. Sähköpyörien kysyntään voidaan siis odottaa piikkiä sekä myynti- että vuokrauspuolella.
Ovatko ensi kesän hittituotteita pyöräilytreffit tai sinkkupyörämatkat?
Pyöräilijöistä pystyi erottamaan maasto-, maantie-, retki-, alamäki-, kaupunki- ja perhepyöräilijät omiksi segmenteikseen. Suurimman ryhmän muodostavat retkipyöräilijät, jotka hakevat suhteellisen helppoja reittejä, mielenkiintoisia maisemia ja monipuolisia palveluita.
— Tämä olisi hyvä pitää mielessä pyörämatkailukohteita kehitettäessä. Suurin asiakasryhmä arvostaa helppoutta ja vaivattomuutta, eikä niinkään pitkiä reittejä ilman palveluita, kertoo Räsänen.
— Reitit, joilla ei ole palveluita, eivät myöskään tuo matkailutuloa, hän muistuttaa.
Tuloksissa tuli myös vahvasti ilmi, että pyörämatkailun esteenä on yksinäisyys, seuran ja matkakaverin puute.
— Voisiko ensi kesän hitti olla siis sinkkupyörämatkat tai pyöräilytreffit, Räsänen aprikoi.
— Matkaseura ja yksinäisyys ovat kuitenkin ongelmia, joihin sekä matkailuelinkeino että pyöräilyseurat voisivat vastata.
Kaunis maisema ja vesistöt vetävät puoleensa
Tutkimuksen mukaan pyörämatkailija haluaa nauttia kauniista maisemasta ja luonnossa ja ulkoilmassa vietetystä ajasta. Maisema-alueista eniten kiinnostivat rannikko ja saaristo, Tunturi-Lappi sekä Järvi-Suomi.
— Näissä tuloksissa näkyy myös se, miten pyörämatkailun mahdollistavaa reittiverkostoa on kehitetty. Tutkimustulosten mukaan kohde valitaan ensisijaisesti hyvän reittiverkoston perusteella.
— Pyörämatkakohteista esimerkiksi Ylläs, Puumalan ja Saimaan saaristoreitit sekä Turun saariston rengastie ovat tehneet pitkäjänteistä reitistöjen kehittämistyötä, kertoo Räsänen
Eroja löytyy sen suhteen, mihin eri lajeista kiinnostuneet haluavat matkallaan suunnata. Karkeasti voi sanoa, että maastopyöräilijät suuntaavat pohjoiseen, mutta heitä kiinnostaa myös Järvi-Suomen ja Vaara-Suomen kohteet. Järvialue ja rannikko kiinnostavat monipuolisemmin: näillä alueilla pyöräilevät muun muassa maantie- ja retkipyöräilijät sekä päiväretkeilijät.
Tutkimus toteutettiin Ellaren omien kanavien kautta sekä paneelikyselynä lokakuussa 2020. Suurin osa vastanneista ei ollut aiemmin pyörämatkaillut, mutta mukana oli myös harrastajia.
Ellare Oy