Pidä Saaristo Siistinä ja R-kioskit yhteistyössä tumppeja vastaan

PSS ry ja R-kioskit tuovat yhteistyössä myyntiin ensimmäisinä Suomessa taskutuhkiksen. Tavoitteena on pitää haitalliset tumpit pois kaduilta ja luonnosta. Jokaisesta myydystä taskutuhkiksesta lahjotetaan 10 prosenttia PSS ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelmaan.

Tupakantumppi on maailman ja myös Suomen yleisin roska. Jopa yksi kolmesta tumpista päätyy maahan. Yhteensä Suomessa päätyy noin neljä miljardia tumppia maahan vuosittain.

– Muovia sisältävä tumppi on haitallinen ja pitkäikäinen roska. Tumpin maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumpista irtoaa luontoon siihen sitoutuneita erittäin vaarallisia aineita, kertoo projektipäällikkö Atte Lindqvist Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Yksi ratkaisu tumppien saamiseksi roskiksiin on uudelleen käytettävä ja turvallinen, tumpit sammuttavat taskutuhkis. PSS ry:llä on niistä jo aiempia hyviä kokemuksia. Taskutuhkiksia on jaettu pieniä määriä veloituksetta esimerkiksi musiikkifestivaaleilla tai muissa tapahtumissa.

– Emme missään nimessä kannusta tupakanpolttoon, mutta niin kauan kuin polttaminen on Suomessa sallittua, haluamme minimoida siihen liittyvät roskaantumisriskit. Olemme tutkineet lähes 10 vuoden ajan Suomen rantojen roskaantumista ja tumppi on yleisin roskatyyppi rannoillamme, Lindqvist sanoo.

R-kioskit haluavat kantaa vastuunsa ympäristöstä

PSS ry:n mukaan taskutuhkiksille on selkeä kysyntä ja niitä olisi tärkeää olla saatavalla laajasti. R-kioski lähti mielellään mukaan yhteistyöhön PSS ry:n kanssa, sillä yrityksen toimintaan kuuluu olennaisena osana vastuullisuus, jonka kulmakiviä ovat vastuu ihmisistä ja ympäristöstä sekä vastuulliset tuotteet.

– Haluamme antaa asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä vastuullisia valintoja asioimalla meillä ja sen kautta saamaan hyvän mielen. Pyrimme minimoimaan toimintamme vaikutukset ympäristöön ja tarjoamaan vastuullisia tuotteita ja palveluita. Teemme määrätietoisesti työtä YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitteen eteen ja taskutuhkiksen ottaminen valikoimiimme on eräs monista vastuullisuustoimenpiteistämme, sanoo R-kioskin viestintä-, vastuullisuus- ja talent management -johtaja Ann-Charlotte Schalin.

Uudelleenkäytettävä taskutuhkis on myynnissä 21.4. lähtien aluksi noin 140 rannikolla sijaitsevassa R-kioskissa. Taskutuhkiksen hinta R-kioskilla: 1,50€ / kpl.

Pidä Saaristo Siistinä ry

Vastaa