Partiota voi harrastaa vapaaehtoisten ansiosta – 3.12. vietetään vapaaehtoisten päivää

3.12. vietetään valtakunnallista vapaaehtoisten päivää. Päivän tarkoituksena on huomioida ja kiittää vapaaehtoisia heidän tekemästään työstä. Partiossa vapaaehtoiset mahdollistavat omalla panoksellaan harrastuksen lähes 50 000 lapselle ja nuorelle.

Partion vaikuttavuustutkimuksen (julkaistu vuonna 2020) mukaan partiolainen kokee vapaaehtoistyön tekemisen omassa yhteisössä tärkeäksi 2,2 kertaa ei-partiota harrastavaa nuorta useammin. Joensuussa asuva Järvi-Suomen partiopiirin johtaja Siiri Niinivirta, 25, on ylpeä partion vapaaehtoisista:

– Valtakunnallisesti vapaaehtoiset antavat aikaansa vuosittain yli 3 miljoonaa tuntia partioharrastuksen mahdollistamiseen lapsille ja nuorille. Määrä vastaa 1800 nuorisotyöntekijän työpanosta. Kun ajattelee partion vaikuttavuutta, ei voi muuta kuin olla kiitollinen ja ylpeä jokaisesta vapaaehtoisesta, joka antaa aikaansa partiolle. On hieno nähdä, miten esimerkiksi leirien suunnittelu lopulta konkretisoituu lasten kasvoilla näkyväksi iloksi ja oppimiskokemuksiksi.

Partio kasvattaa ja lisää yhteisöllisyyttä

Yksi partion tavoitteista on kasvattaa nuorista vastuuntuntoisia ja aktiivisia yhteisön jäseniä. Niinivirta kertoo aloittaneensa partion 16-vuotiaana kaverin houkuttelemana.

– Sen ikäiset saavat jo paljon vastuuta ja polku teini-ikäisestä harrastajasta on ollut nousujohteinen. Olen iloinen, että partioharrastus on pysynyt mukanani, vaikka lapsuudenkodista poismuuttamisen jälkeen olen asunut useammalla paikkakunnalla. Kun tekee itselleen merkityksellistä vapaaehtoistyötä, sen parissa jaksaa olla kiireestäkin huolimatta.

– Oma pestini, piirin johtaminen, on aika iso ja vaativa vapaaehtoistyö. Välillä työpäivän jälkeen itseään täytyy vähän tsempata, jotta saa aloitettua. Koen kuitenkin tekemäni vapaaehtoistyön niin merkitykselliseksi, että vastuut ovat lähinnä vain kasvaneet iän karttuessa.

Piirinjohtajana Niinivirta kokee roolinsa lähinnä toiminnan mahdollistajana. Niinivirta kertoo kuitenkin saavansa partiolta paljon myös itselleen, sillä taidot muun muassa itsensä johtamisessa ja isompien kokonaisuuksien hallinnassa ovat karttuneet huimasti partion parissa.

– Päällimmäisenä mielessä ovat partion kautta elämään tulleet ystävät. Hyvän eteen jaksaa tehdä töitä etenkin, kun saa tehdä hyvällä porukalla. Kuten monessa muussakin asiassa, partiossakin pienistä puroista syntyy iso joki. On hienoa ajatella, että tätä tehdään yhdessä.

Suomen partiolaiset

Trackbacks & Pings

Vastaa