Partiolaiset kokoontuvat jälleen paraatiin keväiseen Turkuun

Partioparaati järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen sunnuntaina 15.5.2022 kello 14.00 alkaen. Tapahtumaan odotetaan noin 4000 partiolaista. Paraatijuhlassa kiitetään ansiomerkein nuoria partiolaisia siitä, miten he ovat partioaatetta toteuttaneet ja mahdollistaneet lippukunnissa lapsille ja nuorille laadukkaan harrastuksen.

Turun ydinkeskustan liikennejärjestelyjen vuoksi paraatireitti on sama kuin edellisen kerran järjestetyssä tapahtumassa, vuonna 2019: Tuomiokirkontori – Brahenpuisto kiertäen – Vanha Suurtori (päästä päähän) – Itäinen Rantakatu – Kirjastosilta – Läntinen Rantakatu – Teatterisilta. 

Paraatijuhla Tuomiokirkolla ja ohimarssi Läntisellä Rantakadulla

Kaikille avoin juhlatilaisuus Turun tuomiokirkolla alkaa kello 14.00. Juhlapuheen pitää Partiotyttöjen Maailmanliiton (WAGGGS) puheenjohtaja Heidi Jokinen. Kenttähartauden pitää Kaarinan seurakunnan seppo Johanna Käppi. Marssinkomentajana toimii piirihallituksen jäsen Essi Virtanen Kyrön Kiurut ja Kokot -lippukunnasta.  

Partioparaatia ei voitu koronatilanteen vuoksi järjestää kahteen vuoteen, joten on hienoa päästä kokoontumaan jälleen yhteen. Partioparaati korostaa partiolaisten yhteenkuuluvuutta sekä ystävyyttä ja erityisesti nuorimmille on elämys nähdä, miten suuresta liikkeestä partiossa onkaan kysymys, kertoo Essi.

 Tuomiokirkon portailla luovutetaan harrastuksessaan ansioituneille nuorille partiojohtajille Mannerheim-soljet. Paraatin yhteydessä luovutetaan myös muita merkittäviä ansiomerkkejä.

Juhlatilaisuuden päätyttyä partiolaiset marssivat paraatireitin lippukunnittain. Paraati aiheuttaa hetkittäisiä muutoksia Turun ydinkeskustan liikennejärjestelyihin. Ohimarssipaikka sijaitsee Läntisellä Rantakadulla noin 10 m Kristiinankadun risteyksen jälkeen. 

Aurajokirantaa myötäilevä reitti on paikoitellen kapea, joten katsojien kannattaa tarkastaa reitti etukäteen. Hyvin tilaa paraatin seuraamiselle on Vanhalla Suurtorilla ja Porthaninpuistossa sekä paraatireitin vastarannalla, esimerkiksi Vähätorilla ja Runeberginpuiston kohdalla. Reitin loppupäähän myös Läntiselle Rantakadulle, Auransillasta alajuoksulle päin, on hyvä sijoittua. Katsojien ei suositella vaihtavan katselupaikkaa paraatireittiä pitkin, vaan paraatin seuraaminen on suositeltavaa yhdestä paikasta.

Paraatilla on jo 95 vuoden historia

Koronavuodet toivat partioparaatin järjestämiseen poikkeuksellisen tauon. Edellisen kerran suuret kokoontumiset kaupungin keskustassa olivat tauolla sotavuosina, jolloin juhlallisuudet sisälsivät kunniakäynnit Sankariristillä ja sankarihaudoilla. Tätä perinnettä jatketaan edelleen kun paraatimarssin jälkeen Mannerheim-soljen saaneet ansioituneet nuoret partiojohtajat suorittavat kunniakäynnin sankarihaudoille ja laskevat havuseppeleen Sankariristin juurelle.

Ensimmäisen kerran nykymuotoinen paraati järjestettiin vuonna 1927, siitä lähtien paraati on kokoontunut Tuomiokirkon eteen. Erilaisia paraateja on järjestetty niin kauan kuin on harrastettu partiotakin. Liikkeen alkuvuosina jopa retkille liikuttiin kaupungin halki reippaasti marssien.

– Tällä kertaa tapahtumaan osallistuu poikkeuksellisen paljon partiolaisia, jotka eivät ole vielä päässeet kokemaan paraatin ainutlaatuista tunnelmaa. Pyrimme järjestämään heille ja kaikille osallistujille hienon kokemuksen. Järjestelyissä on mukana lähes 200 kokenutta vapaaehtoista, joten järjestelyt sujuvat varmasti pienestä tauosta huolimatta, kertoo paraatinkomentaja Essi Virtanen.

Vastaa