Laskettelukausi alkanut Suomessa poikkeuksellisen aikaisin – hiihtokeskukset ovat panostaneet lumetukseen tuplasti aiempiin kausiin verrattuna

  • Kotimainen laskettelukausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin koko maassa. Aikaisen aloituksen ovat mahdollistaneet hiihtokeskusten panostukset lumetusjärjestelmiin, otolliset lumetussäät sekä säilölumen käyttö
  • Suomen Hiihtokeskusyhdistys odottaa hyvää laskettelukautta huolimatta uusista koronaepidemiaan liittyvistä uutisista

Marraskuun lopussa Suomessa oli avoinna jo parikymmentä hiihtokeskusta, ja moni keskus pääsee aloittamaan kautensa itsenäisyyspäivän viikonloppuna.

– Näin moni keskus pääsee aloittamaan kautensa heti joulukuun alussa vain harvoin. Laskettelijoilla on monessa keskuksessa käytössään useita rinteitä heti ensimmäisestä päivästä lähtien, sillä lumitykit ovat tehneet marraskuun lopun pakkasilla laskettelukeskuksiin valtavasti lunta. Keskusten ammattitaitoinen väki pitää huolen, että itsenäisyyspäiväviikonloppuna laskettelijoilla ja lautailijoilla on loistavat laskukelit, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors iloitsee.

Tärkeimmät syyt aikaiseen kauden aloitukseen ovat marraskuun lopussa koko Suomessa alkanut pakkasjakso sekä hiihtokeskusten tämän kauden panostukset uusiin lumetusjärjestelmiin.

– Lumetukseen on täksi kaudeksi investoitu tuplasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Investoinnit ovat myös jakautuneet kattavasti keskuksiin ympäri Suomea, lumetusjärjestelmiä maahantuovan Kessu Oy:n toimitusjohtaja Peter Söderholm kertoo.

Söderholmin mukaan lumetusjärjestelmien teknologinen kehitys on mahdollistanut lumetuksen aloittamisen entistä aikaisemmin. Lumetus on myös entistä energiatehokkaampaa.

– Nykyaikaisten lumitykkien vesisuuttimet ovat niin paljon parempia kuin ennen, että tykit pystyvät tekemään lunta jo pikkupakkasilla. Samalla lumetusjärjestelmien energiatehokkuus on parantunut huomattavasti, Söderholm sanoo.

Lumetusjärjestelmien avulla keskukset saavat tuotettua rinteisiinsä tiivistä ja säävaihteluita erinomaisesti kestävää lunta. Lumetettu lumi pakkaantuu luonnon lunta tiiviimmäksi ja kestävämmäksi lumikerrokseksi, joka kestää lämpötilan vaihteluita ja vesisateita huomattavasti luonnonlunta paremmin.

Lumetuksen lisäksi hyödynnetään säilölunta

Lumetuksen lisäksi keskukset hyödyntävät yhä enemmän säilölunta kauden aikaisen aloituksen varmistamiseksi. Lumen säilöminen tapahtuu siten, että talven pakkasilla rinteisiin tykitetty lumi kerätään suuriin kasoihin, jotka peitetään ja eristetään kesän ajaksi. Syksyllä eristeet poistetaan ja lumimassat levitetään takaisin rinteisiin.

– Levillä ja Rukalla talvikausi käynnistyi jo 8.10.2021. säilölumen avulla. Lumen säilöminen ei kuitenkaan ole ainoastaan Pohjois-Suomen erikoisuus. Esimerkiksi Jyväskylässä sijaitseva Laajis on jo parin vuoden ajan ottanut varaslähdön talveen säilölumen avulla. Tänä vuonna myös esimerkiksi Ruokolahden Freeski avasi laskettelukautensa jo marraskuun puolella levittämällä kesän yli varastoidut lumet rinteille, Harri Lindfors kertoo.

Odotettavissa on pitkä ja turvallinen laskettelusesonki

IRO Researchin toteuttaman Laskettelijatutkimuksen mukaan viime laskettelukausi oli Suomessa ennätyksellinen. Kaudella 2020–21 Suomessa harrasti laskettelua tai lautailua 976 100 henkilöä. Lukumäärä on koko SHKY:n mittaushistorian suurin.

Harri Lindfors uskoo laskettelun suosion jatkavan kasvuaan myös tänä kautena. Tähän vaikuttaa aikaisen kauden aloituksen lisäksi keskusten erinomainen työ terveysturvallisten olosuhteiden luomisessa.

– Kaudella 2020–21 yksi merkittävimmistä menestystekijöistä laskettelun suosion kasvussa oli se, miten hyvin Suomen laskettelukeskukset onnistuivat luomaan terveysturvalliset olosuhteet laskettelun harrastamiselle koronaepidemiasta huolimatta. Yhtäkään koronatapausta ei jäljitetty itse rinnetoiminnassa tapahtuneeksi. Laskettelu on siis turvallinen liikuntamuoto, vaikka talvesta tuleekin keskuksille jo kolmas koronatalvi, Lindfors sanoo.

Korner

Vastaa