Päijänteellä odotettavissa vilkas retkeilykesä

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Päijänteen huoltoalus M/S Roopettaren kesästä odotetaan vilkasta. Korona-aikana lisääntynyt kotimaan matkailu ja etenkin vesistöissä tapahtuva luontoretkeily lisäävät retkisatamien käyttöä. 

Huoltoalus M/S Roopettaren alushenkilöstössä työskentelee tänäkin kesänä aluksen päällikkö Jouni Liukkonen ja kansihenkilönä/kuljettajana Harri Nieminen. Alus henkilöstöineen huoltaa retkisatamia useita kertoja kesän aikana liikennöiden viikon reissuja noin joka toinen viikko. Alus lähtee huoltokierrokselle huoltoviikon maanantaina ja palaa kotisatamaan Säynätsaloon loppuviikosta. Liukkonen ja Nieminen tulevat tekemään tuurauksia myös yhdistyksen muilla huoltoaluksilla, Saimaalla ja Saaristomerellä.

Kevään ensimmäisellä  Päijänteen huoltokäynnillä tyhjennetään kaikissa retkisatamissa huussit, tarkistetaan polttopuutilanne ja mahdolliset talven aikana tulleet vauriot, kuten tuulenkaadot ja jäiden aiheuttamat laituririkot. Tämän kesän työlistalla ovat normaalin retkisatamahuollon lisäksi Pirttisaaren saunan katon uusiminen sekä Laukaan kunnan kanssa sovittu Tyvelänsaareen rakennettava uusi kuivakäymälä.

Roopetar. (Kuva: Terhi Takkinen)

Muistatko hyvät retkisatamakäytänteet?

Päijänteen retkisatamat ovat Päijänteen Virkistysalueyhdistyksen ja kaupunkien omistamia, ja PSS ry:llä on huoltosopimukset niiden huoltoon. Retkisatamia ja niiden palveluita voivat kaikki vesilläliikkujat käyttää maksutta. Virkistysalueyhdistyksen saunoissa on pieni saunamaksu, jonka voi maksaa esimerkiksi MobilePaylla.

Yleisiä retkisatamakäytänteitä ovat:

  • Retkisatamissa saa oleskella yhtäjaksoisesti enintään 1–3 vrk. Laituripaikkoja ei saa varata ennakkoon.
  • Laiturissa tulee tehdä tilaa kaikille tulijoille.
  • Ei häiritä muita eikä luontoa, ja muistetaan muun muassa antaa linnuille pesintärauha.
  • Käytetään polttopuuta säästeliäästi; polttopuita ei saa käyttää veneen saunan, saunalautan eikä telttasaunan lämmittämiseen.

– Toivon retkisatamien käyttäjiltä omatoimista otetta, että jokainen jättäisi paikan siistinä seuraaville tulijoille. Huussit täyttyvät syksyä kohti mennessä ja esimerkiksi huussin ”tornin” voi kaataa huussin takaa löytyvällä kepillä, Eeva Taimisto ohjeistaa.

Roope-palvelumme löytyvät Roope-kartaltamme osoitteessa roopekartta.fi.

Pidä Saaristo Siistinä ry

Vastaa