Nuuksiossa purettiin talkoovoimin 350 laitonta tulipaikkaa

Nuuksion kansallispuistossa järjestettiin yhteistyössä WWF Suomen, Metsähallituksen ja Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa lauantaina 24. lokakuuta laittomien tulipaikkojen purkutalkoot, joihin osallistui yli 30 talkooryhmää. Laittomia tulipaikkoja purettiin yhteensä noin 350. Laittomat tulipaikat kuluttavat luontoa, varsinkin kun tänä vuonna kasvaneen retkeilyinnostuksen myötä laittomia nuotiopaikkoja ilmestyi puistoon aiempaa enemmän.

”Tulipaikkojen purkaminen on tärkeää luonnon kulumisen minimoimiseksi. Laiton tulipaikka jopa kannustaa tekemään siihen uuden tulen, eikä ihmisille välttämättä ole edes selvää, että ne ovat laittomia. Siivoamisen jälkeen puistossa kävijät on helpompi ohjata luvallisiin paikkoihin.”, selvittää Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino.

Tulipaikan siivousta. (Kuva: Viivi Valkonen)

Talkoot järjestettiin koronaturvallisesti etänä. Jokainen ryhmä kiersi Nuuksiossa ryhmäkohtaisia reittejä pitkin. Taustana talkoille toimi Metsähallituksen heinäkuussa Retkikompassi-karttapalvelussa järjestämä kampanja, jossa Retkikompassiin ilmoitettiin Nuuksion laittomia tulipaikkoja. Yhteensä kesän aikana Retkikompassin kautta ilmoitettiin 244 laitonta tulipaikkaa. Tavoitteena talkoissa oli purkaa kaikki Retkikompassi-karttapalveluun kesän aikana ilmoitetut laittomat tulipaikat ja muut vielä löytämättömät tulipaikat.

”Tulipaikkatalkoot olivat todella hauska tapa viettää hienoa syyspäivää luonnossa. Paikkojen etsiminen oli kuin geokätköilyä. Tuli mentyä paikkoihin, joihin ei kansallispuistoissa muuten tulisi ja samalla tehtyä hyödyllistä työtä viihtyisämmän kansallispuiston eteen.”, Ryhmänsä kanssa talkoissa mukana ollut Sampo Rouhiainen summasi päivää.

Talkooporukka suuntaamassa seuraavaan kohteeseen. (Kuva: Viivi Valkonen)

Tänä vuonna WWF:n perinteiset talkooleirit peruttiin koronapandemian vuoksi. Talkoita on järjestetty vuodesta 1977 asti joka vuosi.

” Tämä on ollut WWF:n vapaaehtoistyöllekin poikkeuksellinen vuosi. Tänään toteutetut, erittäin onnistuneet tulipaikkatalkoot osoittavat, että myös etätalkoissa voidaan saavuttaa hyvä talkoohenki ja erinomaisia tuloksia. Tulemme varmasti jatkamaan vastaavien tapahtumien toteuttamista myös jatkossa”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki kommentoi.

Virallinen tulipaikka. (Kuva: Katri Lehtola)

Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta

Laiton tulipaikka on esimerkiksi vääriin paikkoihin kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Laittomia tulipaikkoja ei myöskään löydy kartalta. Metsähallituksen rakentamilla virallisilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä. Retkikompassiin kesän aikana merkittyjen tulipaikkojen sijainnit kertovat, että laittomia tulipaikkoja löytyy erityisesti kansallispuistojen syrjäisemmistä osista, kauempaa reiteistä. Toinen ääripää on taas virallisten tulipaikkojen läheisyydestä löytyvät laittomat tulipaikat, jolloin voidaan hyödyntää valmista puuhuoltoa.

”Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta, kuten kallioilta ja vesistöjen ääreltä. Osassa on pystynyt näkemään vuosienkin kerrostumaa, eli tulipaikka on ollut siellä jo kauan”, Heino toteaa.

Tulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa, sillä se ei ole jokamiehenoikeus. Retkietiketti ja kansallispuistojen säännöt ohjeistavat, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tulenteko on sallittu huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. On hyvä myös muistaa, että puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kiellettyä. Vain ruokasienten ja marjojen kerääminen on sallittua. Laittomiin tulipaikkoihin liittyy usein myös puiden kaatamista ja kaatuneiden kelopuiden hakkaamista polttopuiksi, joka on kansallispuistossa ehdottomasti kiellettyä.

Retkikompassiin merkittyjä laittomia tulipaikkoja.

Tutustu retkietikkiin

Nuuksion kansallispuiston ohjeet ja säännöt

Retkikompassi-karttapalvelu

Metsähallitus

Vastaa