Metsähallitus tekee lauantaina Retkietikettiä tutuksi Ärjänsaaressa

Metsähallitus järjestää Oulujärven Ärjänsaaressa Retkietiketti tutuksi -päivän lauantaina 9.7. Päivän tarkoituksena on opastaa kävijöitä siihen, mitä luonnonsuojelualueella retkeillessä tulee ottaa huomioon. Samalla kävijöillä on mahdollisuus kysyä retkeilyvinkkejä ja antaa palautetta. 

Retkietiketti tutuksi -päivän aikana Ärjässä liikkuu Metsähallituksen erätarkastajia ja muita työntekijöitä. Retkeilijöitä kohdataan poluilla ja taukopaikoilla. Päivä järjestetään säävarauksella. 

-Ärjä on suosittu kohde, jonka käyntimäärät ovat kasvamaan päin. Saaren herkän luonnon takia on tärkeää, että retkeilijät noudattavat Retkietikettiä, kertoo erikoissuunnittelija Kerttu Härkönen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Retkietikettiin on tiivistetty luonnonsuojelualueella retkeilyn viisi tärkeintä sääntöä: luonnon kunnioittaminen, merkittyjen reittien suosiminen, leiriytyminen ja tulenteko vain sallituille paikoille sekä roskattomuus. 

Ärjänsaaren kävijät noudattavat yleensä ohjeita hyvin, mutta pari ongelmakohtaakin on. 

-Ärjässä ei saa metsäpalovaroituksen aikaan tehdä tulia nuotiopaikoilla, mutta tätä ei aina noudateta. Maasto on todella syttymisherkkää, joten yksikin kipinä voi tehdä pahaa tuhoa. Lisäksi telttailu tulee keskittää Säipän alueelle maaston kulumisen takia, Härkönen opastaa. 

Lauantaina Ärjän retkeilijät voivat myös antaa Metsähallituksen työntekijöille palautetta ja kysellä retkivinkkejä. 

-Saarta on viime vuosina kehitetty voimakkaasti, ja kuulemme mielellään, mitä uusista palveluista ajatellaan ja mitä sinne seuraavaksi toivotaan. Lisäksi kerromme mieluusti vinkkejä Kainuun muista upeista retkeilykohteista. 

Ärjään odotetaan jälleen vilkasta kesää. Metsähallitus muistuttaa, että yksityisten veneilijöiden tulee kulkea Ärjään yleisten venesatamien kautta. Ruunaniemen satama on varattu Metsähallituksen ja saarioperaattori Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen käyttöön.  

(Kuva: Harri Tarvainen)

Vastaa