Matkusta ympäristöön – Tee lähipuumatka! Puunhalausviikko 24.-30.8.2020 kannustaa näkemään hyvää lähellä

Jo viidettä kertaa järjestettävä Puunhalausviikko 24.–30.8.2020 kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään, kuten puistoja, metsiä ja luontopolkuja. Vuoden 2020 Puunhalausviikon teemana on Lähipuumatkailu, jonka avulla rohkaisemme halaamaan oman ympäristön puita.

Lähiympäristön käyttö ja merkitys on suurempi kuin koskaan vuonna 2020 vallitsevassa poikkeustilanteessa, jossa jopa oman läheisen halaamista pyritään välttämään. Vuoden 2020 Puunhalausviikon teemana on Lähipuumatkailu, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota meille tärkeisiin arkisiin viherympäristöihin sekä kertoa puiden moninaisista merkityksistä hauskalla ja rennolla tavalla.

Koronapandemia vaikuttaa edelleen koko yhteiskunnassa. Sosiaalinen etäisyys, eristäytyminen, rajoitukset ja peruutukset ovat tulleet koronan aikana turhankin tutuksi suomalaisessa arjessa. Rajoitusten vallitessa on hyvä tunnistaa oman lähiympäristön kauneus: luonto toimii monipuolisesti terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä ja tuottaa ekosysteemipalveluja. Suomalaisen kaupunkirakenteen vahvuudet ovat paljastuneet maailmanlaajuisen pandemian myötä: Viherympäristö, metsät, järvet, joet ja meri työntyvät rannikolta sisämaalle tuoden oivan mahdollisuuden matkailuun lähivihreässä ympäristössä. Lähiviheralueet ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan ja koronan aikana suomalaiset ovat viettäneet ennätyspaljon aikaa lähiympäristössä, puistoissa ja ulkoalueilla.

Viheralueiden ihmiselle tuottamat monet hyödyt on jo laajasti tunnistettu. Ne tuottavat ympäristöönsä monipuolisesi ekologisia, terveydellisiä, esteettisiä ja kulttuurisia arvoja. Harva tulee ajatelleeksi, että viheralueilla on myös taloudellista arvoa. Ne ovat myös tärkeitä pölyttäjien ja muiden lajien elinympäristöjä. Puunhalausviikolla pureudutaan lähipuiden monipuolisiin rooleihin yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista ja tutustutaan siihen, mitä puun matka siemenestä esimerkiksi katupuuksi pitää sisällään. Lisäksi esitellään kotimaisten puulajien erikoisuuksia ja puihin liittyviä matkakohteita. Teemaviikko johdattaa lukijan yllättymään ja oppimaan uutta puista.

Tee lähimatka viherympäristöön ja näe hyvä lähellä

Lähipuumatka tarkoittaa retkeä itselle tärkeän puun vierelle. Lähipuumatka antaa mahdollisuuden hengähtää arkenakin ja täysin ilmaiseksi! Tee piknikretki virkistysalueelle, tunnista kotiseutujemme kauneus ja juhli jokakesäistä matkakohdetta: Suomen luontoa. Anna lähiympäristöllesi lupa yllättää. Toimi siis näin:

Tutustu lähiympäristöösi ja etsi puu, josta pidät. Se voi olla itsessään kaunis, tehdä vehreydellään paikasta viihtyisämmän, se voi olla pieni tai suuri, vanha tai nuori, kuten halaajansakin. Kokeile, yltääkö kätesi puunrungon ympäri ja nojaa sitä vasten. Suorita kokonaisvaltainen halaus kädet puun ympärillä. Ajankohdan voi jokainen päättää itse. Puita voi halata esimerkiksi juoksulenkillä, sieniretkellä tai kiireisen työpäivän päätteeksi.

Jaa oma rutistuksesi ja seuraa muiden otteita somessa tunnisteella #puunhalausviikko

Teemaviikko on kaikille avoin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Jaa oma puunhalauskuvasi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko. Halauskuvia päivitetään Puunhalausviikon Instagramiin: @Puunhalausviikko.

Puunhalausviikon verkkosivuille on koottu tietoja ja vinkkejä puunhalausviikon viettoon viikon jokaiselle päivälle. Puunhalausviikon sivuilla julkaistaan tietoa puiden merkityksestä, arvosta, kasvatuksesta sekä erikoisuuksista. Sivuilla olevat materiaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.   

Halaa puuta, arvosta monimuotoista ympäristöäsi. Valtakunnallinen Puunhalausviikko kannustaa halaamaan puita elokuun viimeisellä viikolla 24.-30.8.2020. Puunhalausviikon 2020 järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus. Yhteistyökumppaneina Suomen luonnon päivä.

#puunhalausviikko #lähipuumatkailu #lähimatkailu #visitFinland #lähiympäristö #viherympäristö #metsä #suomenluonto #treehugging #trees

Vastaa