Luontoliikuntahaaste on täällä

Millaista on ryömiä oikeassa luolassa? Sukeltaa sateella? Kontata metsässä ja tarkkailla luontoa mönkijäperspekstiivistä? Miltä tuntuu hiihtäminen luonnonjäällä? Mitä on todellinen hiljaisuus? Luontoliikuntahaaste saa sekä liikkumaan luonnossa että pohtimaan sen ainutlaatuisuutta.

Lasten ja nuorten luonnonsuojelujärjestö Luontoliitto ja ulkoilmakilpailu Kalevan Kierros ovat yhdessä ideoineet haasteen, jonka tarkoitus on tutustuttaa sen vastaanottaja kuuteen perinteiseen ulkoilmaurheilulajiin (luistelu, hiihto, juoksu, soutu, pyöräily ja suunnistus) ja samalla nähdä miten luonto muuttuu vuodenajan mukaan. Sama järvi, jossa kesällä suppailtiin tai soudeltiin, kantaakin luistimilla talvella. Myös luonto ympärillä muuttuu erilaiseksi.

Haasteessa ei ensikädessä ole kyse vauhdista ja kilpailemisesta, vaan siitä että jokainen voi suorittaa tehtäviä oman kunnon, harjaantuneisuuden ja ominaisuuksiensa mukaan. Kilpasuunnistaja kenties juoksee metsässä ja havainnoi vauhdista annetut tehtävät, kun taas pieni lapsi kulkee vanhempansa kanssa rauhallisesti pätkän kotimetsän polulla.

Osallistu yksin, porukassa tai perheesi kanssa luontoliikuntahaasteeseen ja haasta yksi ystäväsi mukaan! Haastepaketti esittelee 30 erilaista ideaa liikkua luonnossa, mutta voit myös keksiä omasi. Tehtävät voi suorittaa yksi kerrallaan tai niin monta kuin yhden päivän (tai yön!) aikana ehtii. Jokainen saa itse päättää millä tavalla haasteeseen osallistuu. Luontoliikuntahaaste sai innoituksensa suositusta museohaasteesta ja kirjastojen Helmet-lukuhaasteesta. Aikaa on koko vuosi 2020.

Luontoliikuntahaaste-kampanjaa ja toteutettuja haasteita voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnuksella #luontoliikuntahaaste. Mukanaan voi pitää joko tulostettua haastepaperia tai merkitä omat haasteensa kännykkäversioon.

Haasteet voi ladata täältä: https://kalevankierros.fi/luontoliikuntahaaste

#luontoliikuntahaaste -tunnuksella Instagramissa julkaistut kuvat ovat mukana voittamassa Luonto-Liiton Sieppo- ja Nuorten Luonto -lehtien vuosikertoja ja Kalevan Kierroksen kilpailumaksuja vuodelle 2021. Joka kuukausi valitaan vähintään yksi voittaja per voitto.

Luontoliikuntahaaste Facebookissa:
www.facebook.com/luontoliikuntahaaste

Vastaa