Luonnonläheiselle Kuralan kartanotilalle EU-ympäristömerkki – ainoana Pohjoismaissa

Kun yrittäjinä on biologi ja ekonomi, ympäristöä kunnioittava yritystoimintakin on lähes itsestäänselvyys. Kuralan kartanotila on luonnonläheinen matkailukohde Varsinais-Suomessa, Pöytyän Yläneellä.

Tänä keväänä kartanotila sai arvoisensa tunnustuksen, kun sille myönnettiin EU-ympäristömerkki. Vuodesta 2010 asti tilan isäntänä ja emäntänä ovat häärineet Matti Koivisto ja Laura Naire-Koivisto.

– Tähän ryhtyessä kaksi tekijää oli ylitse muiden: haluttiin asua maalla ja kasvattaa lapsemme maalla. Pitää työllistää itse itsensä, jos maaseudulla haluaa asua, Matti Koivisto kertoo.

Viime vuoden lopulla EU-ympäristömerkkiä Suomessa hallinnoiva Ympäristömerkintä Suomi käynnisti suomalaisille matkailuyrittäjille suunnatun pilottihankkeen. Osallistuville yrityksille tarjottiin henkilökohtaista neuvontaa merkin hakemusprosessin alusta loppuun, ilman tavallista hakemusmaksua. Tavoitteena oli saada Suomeen EU-ympäristömerkittyjä majoituspalveluja. Muualla Euroopassa merkin ansainneita majoitusliikkeitä on yli 400.

Kuralassa ympäristömerkin hakemista oli jo harkittu, joten osallistumispäätös oli helppo. Nyt kartanotila on Pohjoismaiden ainoa EU-ympäristömerkitty majoituspalvelu.

Kuralan kartanon piha.

Uusiutuvaa energiaa, vedensäästöä, kierrätystä

Majoittumisen lisäksi Kuralassa voi järjestää esimerkiksi juhlia. Suurin osa asiakkaista tulee suhteellisen läheltä eli Turku-Tampere-Helsinki-alueelta.

– Se on ollut etu korona-aikana, mutta toivomme, että EU-ympäristömerkin myötä myös ulkomaisten asiakkaiden määrää saataisiin kasvatettua, Koivisto sanoo.

EU-ympäristömerkki onkin Euroopan laajimmin tunnettu ympäristömerkki. Merkin kriteerit majoituspalveluille koskevat esimerkiksi energian- ja vedenkulutusta, uusiutuvaa energiaa, jätteiden vähentämistä ja lajittelua, ympäristöjärjestelmää sekä henkilökunnan koulutusta.

Kuralan kartanotilalle asennettiin esimerkiksi suihkujen ja hanojen virtaamia rajoittavia suuttimia. Myös jätteiden lajittelumahdollisuuksia parannettiin. Sertifioitu uusiutuva sähkö on ollut käytössä jo vuosia, joten siltä osin kriteerien täyttämiseen riitti sähkösopimuksen skannaus.

Koivistojen aikana kartanotilan rakennuksia on kunnostettu kattavasti. Pienessä perheyrityksessä kiinteistöjen kunnostusta tehdään pitkälti omin käsin.

Esimerkiksi tilan joutilas konehalli muuntui agilityhalliksi Turun Kupittaan jalkapallokentältä siirretyllä vanhalla tekonurmella ja lisävalaistuksella. Kurala onkin nykyään koiraharrastajien suosiossa.

Myös läheisen Valasrannan tanssilavan suositut tanssit tuovat yöpyjiä kartanotilalle.

Matti Koivisto ja uudet lajitteluastiat.

Luonto lähellä sydäntä

Omin käsin tekemisen lisäksi myös ympäristöarvoista ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen tulee Koivistoille luonnostaan.

– Pienestä pitäen olen harrastanut paljon retkeilyä ja luonnossa liikkumista. Laura on koulutukseltaan biologi, joten luonnon monimuotoisuus on sikälikin arkipäivää. Meillä on esimerkiksi kesähevosia laiduntamassa, jätetään lahopuita, ripustetaan linnunpönttöjä ja tarhataan mehiläisiä.

Matti Koivisto itse on entinen kilpasuunnistaja, koulutukseltaan ekonomi. Päätös maaseudun matkailuyrittäjäksi ryhtymisestä syntyi vuoden 2009 finanssikriisin aikoihin. Yli vuosikymmentä myöhemmin ja koronavuoden jälkeenkin yrittäjyys tuntuu yhä oikealta valinnalta.

– Välillä kun näkee opiskelukaverin talouslehden kannessa, ajattelee, että olisihan asiat voineet toisinkin mennä. En tiedä sopeutuisiko enää sellaiseen, niin pitkään on saanut itse päättää. Ekonomin koulutuksesta on tietysti ollut hyötyä myös yrittäjänä.

Ympäristömerkintä

Vastaa