Lomakohteeksi luonnon monimuotoisuus – haku huipputykätyille Paimenviikoille alkoi

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2022 ilmoittautuminen on avautunut. Paimenviikot ovat hauska keino auttaa luonnon monimuotoisuutta tunnelmallisissa perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä.

Haku kesän 2022 suosittuihin lomaviikkoihin luonnon monimuotoisuuden keskelle alkaa. Hakulomake paimeneksi aukesi tiistaina 18.1.2022 klo 12 ja jatkuu viikon seuraavaan tiistaihin 25.1. klo 12 asti.

Paimenhalukkailla on valittavanaan unelmiensa kohde yhteensä 15 tarjokkaasta. Pohjoisin paimenkohde löytyy Suomi-neidon päälaelta Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta.

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille ilmoittautuneille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun alkupuolella. Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 172 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

  • Seuraa ohjeita ja ilmoittaudu Paimenhakuun osoitteessa https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot 

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Paimenten vastuilta jää yleensä hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös esimerkiksi perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Kissankello. (Kuva: Katja Raatikainen, Metsähallitus)

Turpa auki umpeenkasvua vastaan

Paimenviikot ovat hyvä mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Punkaharjua lukuun ottamatta kaikki eläinten laitumet ovat perinneympäristöjä, jotka ovat uhanalaisia elinympäristöjä Suomessa. Silti ne ovat esimerkiksi kasvistoltaan Suomen tärkeimpiä elinympäristöjä.

Paimenviikkojen kohteilla eläimet popsivat yleisimpiä ja kilpailussa pärjääviä kasveja. Samalla ne luovat harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvuun. Jos eläinten turpamoottorit eivät pääsisi toimimaan, niityt kasvaisivat umpeen, jolloin moni kaunis sekä harvinainen laji jäisi kilpailussa jalkoihin. Lajeja, jotka hyötyvät laidunnuksesta, ovat esimerkiksi kissankello, hopeasinisiipi ja okraseppä.

Paimenviikot tuovat luontohyötyjen lisäksi energiaa myös paimenille: viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Lammaspaimenviikot ja kohteiden esittelyt:

https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Metsähallitus

Vastaa