Liminganlahden rantaniittyjen kukat ja pörriäiset tulevat tutuiksi uudessa oppimisympäristö Kukkalassa

Liminganlahden luontokeskuksen piha-alueelle on tänä kesänä valmistunut oppimisympäristö, joka esittelee alueen luontotyyppejä. Kukkala laajentaa linnuista tunnetun luontokeskuksen tarjontaa. Oppimisympäristön avajaisia vietetään lauantaina 10.9. 

Liminganlahden kosteikkoa on aiemmin päässyt ihailemaan Virkkulan lintutornista, mutta uusi oppimisympäristö Kukkala ja viime vuonna rakennettu Rantaniityn luontopolku tuovat rantaluonnon lähemmäksi kävijöitä. 

“Liminganlahden rantaniityt ovat vaikeasti saavutettavissa ja suuri osa on rantalaidunta, joilla lehmät ja lampaat laiduntavat ja linnut pesivät. Oppimisympäristöllä halutaan esitellä rantaluontoa suuremmalle yleisölle”, kertoo asiakasneuvoja Tanja Jylänki Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Kukkala esittelee kosteikkoluonnon monimuotoisuutta ja kasvilajeja. Kohde koostuu kuudesta istutusalueesta, jotka esittelevät eri rantaluontotyyppejä ja niillä luonnostaan esiintyviä kasveja. Istutusten kasvit houkuttelevat myös pölyttäjiä, ja Kukkalassa voikin tutustua kasvien ja hyönteisten välisiin suhteisiin. Lisäksi alueella on lintujen talviruokintapiste. 

Opastaulut on kuvittanut kuvittaja ja pilapiirtäjä Seppo Leinonen, joka tunnetaan mm. kantaaottavista, luonto- ja eläinaiheisista pilapiirroksistaan. 

Oppimisympäristö sijaitsee luontokeskuksen läheisyydessä ja sitä voi ihailla vaikkapa suoraan ravintolasalin ikkunoista. Alue on esteetön ja sitä on helppo kulkea esimerkiksi pyörätuolilla tai rattaiden kanssa. Kukkalaan pääsee Rantaniityn luontopolun varrelta. 

Kukkalan rakentaminen alkoi syksyllä 2021 ja työt valmistuivat kesällä 2022. Viherrakentamisesta vastasi Pihakukot Oy, perustuksista Tekopojat Oy. Oppimisympäristön rakentaminen maksoi 45 000 euroa ja rahoituksesta vastasi Metsähallituksen Luontopalvelut. Aluetta ylläpitää Limingan kunta. Oppimisympäristön ja uuden luontopolun lisäksi Liminganlahden luontokeskuksen pihapiiriin on hiljattain rakennettu varattava kesäkeittiö, neljän tulipaikan nuotiokatos ja opasteet. 

Kukkalan avajaisia vietetään lauantaina 10.9. klo 10 alkaen. Päivän aikana on Soivan Siilen musiikkiesitys, kaikille avoimia opastuksia sekä kahvitarjoilu. Luontokeskus ja hotelli-ravintola Liminganlahti ovat avoinna kello 10–18. Avajaiset järjestetään Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Limingan kunnan yhteistyönä. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Virkkulan lintutorni Liminganlahdella. Kuva: Maarit Vaahteranoksa / Metsähallitus.

Vastaa