Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen uudistustöistä osa valmistui palvelemaan syyslomasesongin retkeilijöitä
Metsähallituksen Luontopalvelut on uusinut retkeilyrakenteita Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa. Retkeilijät voivat istahtaa ihailemaan Liesjärven kansallispuiston vaihtelevia maisemia Suomen pisimmän esteettömän retkeilyreitin uusilla levähdyspenkeillä. Kansallispuiston kunnostustyöt jatkuvat vielä, mutta ne eivät estä retkeilyreiteillä liikkumista. Uusi Pehkun pysäköintialue helpottaa Torronsuon kansallispuiston pysäköintiruuhkaa sesonkiaikoina.
Liesjärven kansallispuiston uudistukset
Liesjärven kansallispuiston Peukaloisen polku on Suomen pisin esteetön reitti, jonka toteuttamisen mahdollisti Hämeen ELY-keskuksen kautta saatu Maaseuturahaston rahoitus. Vaativa 4 km esteetön reitti vie retkeilijän läpi kansallispuiston vaihtelevien maisemien. Maisemapaikoille on lisätty levähdyspenkkejä, joille voi istahtaa ihailemaan mm. sammalkuusikkoa tai suojärviä. Reitin varrella on esteettömiä tulentekopaikkoja ja käymälöitä sekä esteetön Kaksvetisen kota. Tittilammen keittokatoksen varanneille on myös esteetön telttailupaikka.
Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa Liesjärven kansallispuistossa syksyn aikana myös pitkospuita ja asentaa uusia kuivakäymälöitä. Pitkospuutyömaat ovat käynnissä Savilahdella, Siltalahdella ja Sikomäellä. Työ tehdään Rikosseuraamusviraston yhteistyöhön liittyen yhdessä naisvankien kanssa. Uusia kuivakäymälöitä asennetaan lokakuussa Pirttilahdelle, Kopinlahdelle, Peukalolammille ja Kaksvetiselle. Pitkospuutyömaat ja kuivakäymälöiden asennukset eivät estä retkeilijöiden liikkumista reiteillä.
Liesjärven kansallispuiston vaihteleva maisema koostuu kangasmetsistä, suoalueista, harjuista ja rannoista. Alueen luonnontilaisimpia aarniometsiä, Ahonnokkaa ja Isosaarta, on suojeltu jo 1920-luvulta alkaen.
Torronsuon kansallispuiston pysäköintiruuhkiin helpotusta
Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on retkeilijöiden käytettävissä ja helpottaa sesonkiaikojen pysäköintiruuhkia. Alueelle rakennetaan vielä kuivakäymälä ja opasteita ja reittimerkintöjä päivitetään. Kiljamon pysäköintialue on tarkoitettu ensisijaisesti esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Kiljamon pysäköintialueella on opasteita ohjaamassa autoilijoita uudelle Pehkun pysäköintialueelle.
Torronsuo on Etelä-Suomen suurin, lähes luonnontilaisena säilynyt keidas- eli kohosuoalue ja Suomen syvin suo. Torronsuon kansallispuistossa suopursun tuoksu hurmaa kulkijan. Karulla keidassuolla viihtyvät kurjet, rahkasammalet ja karpalot. Syksyn väreissä loistava suo lumoaa kauneudellaan.
”Olemme kiitollisia kaikesta saamastamme rahoituksesta, jotka ovat mahdollistaneet näitä kunnostus- ja uudistustöitä. Riittävän rahoituksen saaminen jatkossakin on tärkeää, että saamme pidettyä retkeilyrakenteet kunnossa ja palveltua retkeilijöitä mahdollisimman tasapuolisesti myös tulevaisuudessa”, kertoo rahoituksen merkityksestä suunnittelija Anne Halla-aho Metsähallituksen Luontopalveluista.
Mitä kannattaa huomioida ennen syysretkelle lähtöä?
Tutustu retkikohteen ohjeisiin ja sääntöihin, kansallispuistojen säännöt voivat poiketa toisistaan. Perehdy kohteen palveluihin ja reittikuvauksiin, että osaat varustautua oikein ja valita kunnollesi sopivan reitin. Lemmikkieläimet ovat tervetulleita syysretkille mukaan, kunhan ne ovat kytkettyinä. Ota mukaan wc-paperia, juomavettä ja roskapussi.