Kansainvälisestä yhteistyöstä uusia oppeja Hossaan ja muihin lähialueen kansallispuistoihin

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistot vahvistavat kansainvälisiä yhteyksiään, kun Hossa ja saksalainen Schwarzwaldin kansallispuisto solmivat yhteistyösopimuksen. Tavoitteena on jakaa osaamista ja parhaita käytäntöjä puolin ja toisin. 

Hossan ja Schwarzwaldin kansallispuistojen yhteistyötä on valmisteltu jo pitkään, mutta korona lykkäsi yhteistyösopimuksen allekirjoittamista parilla vuodella. Tilaisuus saatiin viimein järjestettyä  Schwarzwaldissa tiistaina 11.10. 

“Olemme päässeet tutustumaan puolin ja toisin jo aiemmin, ja nyt iloitsemme siitä, että yhteistyö pääsee vihdoin alkamaan virallisestikin. On hyvin avartavaa nähdä, miten asiat hoidetaan eri paikoissa”, kertoo aluejohtaja Pirkko Siikamäki Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Schwarzwaldin kansallispuisto sijaitsee Etelä-Saksassa lähellä Ranskan rajaa. Kansallispuisto on perustettu vuonna 2014, mutta Schwarzwald on vanha ja perinteinen matkailualue, joka tunnetaan erityisesti kylpylöistään ja kasinoistaan. Kansallispuistoon tehtiin viime vuonna yli miljoona käyntiä. 

“Kansallispuistoilla on suuri vaikutus kansalaisten luontosuhteeseen joka puolella maailmaa. Emme ole kilpailijoita, vaan meillä on samankaltaisia tehtäviä ja tavoitteita. Luonnon suojeleminen ja luonnon prosessien tarkkailu alueilla, joilla ihmisellä ei ole merkittävää vaikutusta ovat osa sitä. Me haluamme oppia luonnosta – ja kansainvälisesti haluamme oppia toinen toisiltamme. Olen hyvin tyytyväinen, että olemme saaneet Hossan kansallispuistosta uuden kumppanin. Vain yhdessä voimme nykymaailmassa antaa luonnolle sen tarvitseman tilan”, kuvailee Schwarzwaldin kansallispuiston johtaja Thomas Waldenspuhl

Yhtenä konkreettisena yhteistyön muotona aloitetaan jo lokakuussa puistojen välinen vaihto-ohjelma, jonka tarkoituksena on parhaiden käytäntöjen jakamisella saada oppia toiselta osapuolelta ja jakaa omaa osaamista. Ohjelman teemoja ovat esimerkiksi kestävä ja vastuullinen matkailu, ilmastonmuutos, luonnon ennallistaminen sekä retkeilyreittien suunnittelu ja ylläpito. Muuta yhteistyötä voivat olla esimerkiksi erilaiset projektit. 

Yhteistyö on saanut alkunsa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Baden-Württembergin osavaltion yhteistyöstä, jonka osana kansallispuistojen yhteistyötä on tehty vuodesta 2017. Yhteishankkeen “Sustainable tourism management in and in the surroundings of national park” rahoittaa Baden-Württembergin säätiö Walter-Hallstein-stipendillä. 

“Luontomatkailu on maailmanlaajuisesti kasvava trendi ja kansallispuistot ovat suositumpia kuin koskaan. Kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme menestyksekkäästi ja vastata asiakkaiden tarpeisiin. Odotamme innolla tätä yhteistyötä”, Siikamäki summaa. 

Metsähallitus

Maastopyöräilyä Hossassa. (Kuva: Harri Tarvainen / Metsähallitus)

Vastaa