Herajärven kierros houkuttelee ruskaretkeilijöitä – reitin vaativuus voi yllättää

Kolin metsäisillä vaaroilla kulkeva vaativa Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus niin kokeneelle vaeltajalle, kulttuurinnälkäiselle patikoijalle kuin luontoharrastajallekin. Reitti koostuu kahdesta ympyräreitistä, jotka voi kulkea valiten reitin pituudeksi 61 km, 35 km tai 30 km. Herajärven kierros on kuljettavissa sulan maan aikaan, ja syksyn ruskavärit houkuttelevat pian retkeilijöitä Kolille. Syksyn koleuteen, kosteuteen ja pimeyteen tulee kuitenkin varautua erikseen vaellusta suunniteltaessa.   

“Moni syysretkeilijä suuntaa Herajärven kierrokselle juuri ruska-ajan korvilla”, kertoo Metsähallituksen asiakasneuvoja Tommi Sorsa Kolin Luontokeskus Ukosta. “Vaellukselle on tarpeen valmistautua kunnolla. Herajärven kierros yllättää monet konkaritkin raskaudellaan, jyrkillä korkeuseroillaan ja kivikkoisuudellaan”. Keskimääräinen kulkunopeus on reitin haastavuuden vuoksi vain noin 2 km tunnissa. Suosituimmallekin reittiosuudelle, 35 km:n pituiselle Herajärven pohjoispään kierrokselle, on hyvä varata 2–3 vrk aikaa. “Juomavettä on reitin varrella heikosti saatavilla, joten iso osa vedestä tulee kantaa mukana. Erityisen tärkeää on pohtia, sopiiko vaativa reitti omalle kuntotasolle”, Sorsa huomauttaa. 

Syysolosuhteet tuomassa lisähaastetta   

Metsähallituksen asiakasneuvojat ovat kesän aikana päivittäneet vaellusvinkkejä Herajärven kierroksen luontoon.fi -sivustolle. Asiakasneuvojat toivovat, että retkeilijät tutustuvat sivustoon huolella ennen vaellukselle lähtöä. Varsinkin ensivaellustaan suunnittelevien retkeilijöiden toivotaan harkitsevan huolellisesti reitin sopivuutta omaan taito- ja kuntotasoonsa nähden. Kokeneidenkin vaeltajien on syksyllä huomioitava olosuhteiden vaikutus erityisen huolellisesti Herajärven kierrokselle valmistautuessaan.  

Syksyn sateiden myötä kalliot ja juuret ovat paikoin yllättävän liukkaita ja polut hidaskulkuisia. “Pitäväpohjaiset vaelluskengät ovat ehdottoman tärkeät. Myös vaellussauvat ovat hyvä apu Herajärven kierroksen jyrkissä maastoissa”, asiakasneuvoja Sonja Nyrönen vinkkaa. Pimeä tulee jo varhain, joten otsalamppu on tähän vuodenaikaan tärkeä varuste. Maastossa voi sattua ja tapahtua kokeneillekin retkeilijöille, joten ensiapupakkaus on vakiovaruste. Puhelimeen on hyvä ladata 112-sovellus ja tallentaa paikallisen taksiyrittäjän numero.  

Hyvä lähtöpiste vaellukselle on Kolin Luontokeskus Ukko, josta löytyy tietoa Kolin ja muun Pohjois-Karjalan päiväretkeily- ja vaellusreiteistä sekä vinkkejä omien retkeilytaitojen hiomiseen. Ennen retkeilyä on hyvä kerrata kansallispuistojen säännöt, jotka poikkeavat jokamiehenoikeuksista. Metsähallituksen asiakasneuvojat toivottavat turvallisia syysvaelluksia kaikille.  

Kolin Luontokeskus Ukon asiakasneuvojien varustelista Herajärven kierroksella selviytymiseen:  

– pitäväpohjaiset vaelluskengät ja vaellussauvat 
– ensiapupakkaus 
– otsalamppu ja varaparisto 
– riittävästi syömistä ja juomista 
– retkikeitin tai suodatin juomaveden puhdistamiseen 
– lämpimät vaatteet, pipo ja hanskat 
– sadevarusteet 
– lämmin taukotakki 
– oma majoite, lämmin makuualusta ja makuupussi 
– kartta ja kompassi 

(Kuva: Saara Lavi, Metsähallitus)

Vastaa