Helvetinjärven kansallispuisto täyttää 40 vuotta – syntymäpäivää juhlitaan 14.5.

Helvetinjärven kansallispuiston syntymäpäivää vietetään lauantaina 14.5.2022 Ravintola Helvetin Portilla ja Ison Helvetinjärven maisemissa. Päivän aikana järjestetään yleisölle maksuttomia metsäretkiä ja suurkanoottiretkiä. Ravintola Helvetin Portti palvelee juhlapäivänä laajennetuin aukioloin kello 10-19 ja tarjoaa 300 ensimmäiselle kakkukahvit. Kello 15-16 terassilla tunnelmoi Duo Minna Katajamäki.

Ainutlaatuisia retkiä jylhissä maisemissa

Juhlan kunniaksi vierailijoiden on mahdollista osallistua maksuttomasti opastetuille retkille. Hyvän mielen metsäretket ja suurkanoottiretket starttaavat päivän aikana kolmeen kertaan, jotta retket sopivat varmasti jokaisen aikatauluun. Retket on aikataulutettu lisäksi niin, että osallistuminen molempiin on mahdollisimman helppoa. 

Hyvän mielen metsäretki soveltuu kaikenikäisille. Retkellä kävellään oppaiden johdolla Helvetistä itään -luontopolkua pitkin Helvetin Portilta Helvetinkolun päivätuvalle. Ohjattu retki kestää noin tunnin ja sen aikana kävellään 2 kilometrin matka. Retken aikana tehdään kevyitä ja iloa tuottavia harjoitteita. Tämän jälkeen voi jäädä evästelemään päivätuvan taukopaikalle, lähteä suurkanoottiretkelle tai palata omatoimisesti takaisin Helvetin Portille. Retken oppaina toimivat Ahlmanin luonto-ohjaajaopiskelijat.

Suurkanoottiretkellä melotaan oppaan johdolla suurkanooteilla Helvetinkolun päivätuvan rannasta Isolle Helvetinjärvelle. Retkellä kiivetään myös Kirkkovuorelle ihastelemaan maisemia. Retki kestää noin 2 tuntia. Retki on maksuton, mutta venepaikan varmistaa itselleen ilmoittautumalla haluamalleen suurkanoottiretkelle keskiviikkoon 11.5. mennessä sähköpostitse: haukkamaa(at)gmail.com. Osallistujilla tulee olla uimataito. Jos kanooteissa on tilaa, myös ennakkoon ilmoittautumattomia voidaan ottaa mukaan. Retken järjestää Haukkamaa Adventures.

Retkien aikataulu:
Klo 9-10 Hyvän mielen metsäretki 
Klo 10-12 Suurkanoottiretki
Klo 12-13 Hyvän mielen metsäretki 
Klo 13-15 Suurkanoottiretki
Klo 15-16 Hyvän mielen metsäretki
Klo 16-18 Suurkanoottiretki

Iso Helvetinjärvi. (Kuva: Jari Salonen)

Helvetinjärven kansallispuiston maisemia on ihailtu ainakin 1800-luvulta lähtien

Helvetinkolun kalliosola on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Ison Helvetinjärven ja Helvetinkolun maisemia ovat ihailleet useat kuuluisat taidemaalarit ja kirjailijat kuten Akseli Gallen-Kallela ja Johan Ludvig Runeberg. Rotkolaaksot ja rotkojärvet tekevät alueesta yhden Pirkanmaan jylhimmistä ja maisemallisesti vaikuttavimmista. Jylhyys, alueen syrjäisyys ja monipuolinen vaihteleva maasto rauhaisine järvineen luovat kansallispuistoon erämaisen tunnelman.

Alueen ainutlaatuisen maiseman ja luonnon säilyttämiseksi Metsähallitus perusti aikanaan Helvetinjärven alueelle neljä luonnonhoitometsää. Ensimmäisenä suojeltiin Helvetinkolun alue 1950-luvulla, seuraavaksi Haukkajärven rannat 1960-luvulla. Helvetinjärven kansallispuisto perustettiin vuonna 1982 yhdessä kymmenen muun kansallispuiston kanssa. Tällä hetkellä Helvetinjärven kansallispuisto on käyntimäärien perusteella Pirkanmaan suosituin kansallispuisto.

Metsähallitus

Vastaa