Uhanalaisajot: Nuorten pyöräilytempaus nostaa esille luonnon monimuotoisuuden hupenemisen

Luonto-Liiton nuorten ilmastoryhmä järjestää jo toista kertaa Uhanalaisajot -tempauksen, sillä luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on tuotava laajemmin esille julkisessa keskustelussa sekä päätöksenteossa ilmastonmuutoksen rinnalla. Nykyinen kehityssuunta on saatava kääntymään.

Pyöräilytempauksessa osallistujat pyöräilevät kulkueena kaupungin läpi pukeutuneina uhanalaisia suomalaisia eläinlajeja edustaviin asuihin. Kukin osallistuja edustaa yhtä eläinlajia teeman mukaisella asulla. Tänä vuonna uhanalaisajot järjestetään Suomen luonnon päivänä 29.8. ja sitä seuraavana sunnuntaina 30.8. useissa eri kaupungeissa samanaikaisesti.

Uhanalaisajoja koordinoi Luonto-Liiton nuorten ilmastoryhmä, ja mukaan tempaukseen voi ilmoittautua kuka tahansa luonnon monimuotoisuuden tilanteesta huolestunut.

Tempausten ajankohdat ja lähtöpaikat:

Helsinki, Kansalaistori, 29.8.2020 klo 13
Turku, Tuomiokirkon portaat, 29.8.2020 klo 14
Tampere, Tampereen keskustori, 30.8.2020 klo 13

Tuoreen tutkimuksen (Syke ja Luke) mukaan Suomella on nyt tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden kehityssuuntaa. Suomen valtion kansallisen biodiversiteettistrategian tavoite vuosille 2012-2020 oli lajikadon pysäyttäminen. Tavoitetta ei kuitenkaan saavutettu, ja lajiston köyhtyminen on jatkunut hälyttävää vauhtia. Tällä hetkellä jo joka yhdeksäs eliölaji Suomessa on uhanalainen.

“Koronapandemia oli esimakua siitä, millä tavoin luonnonvarojen kestämätön käyttö vaikuttaa ihmisten terveyteen, hyvinvointiin sekä tasa-arvoon. Vetoamme päättäjiin, että luonnonvarojen rajallisuus on otettava läpileikkaavaksi teemaksi päätöksenteossa nyt”, sanoo Enja Seppänen, ilmastoryhmän Uudenmaan piirin puheenjohtaja.

LuontoLiiton ilmastoryhmä tiedottaa tempauksesta omilla sosiaalisen median kanavillaan, esittelee tempaukseen osallistuvien pyöräilijöiden edustamia uhanalaisia lajeja ja jakaa kuvia myös median käyttöön.

Seuraa uhanalaisajoja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #uhanalaisajot.

Luonto-Liitto on valtakunnallinen lasten ja nuorten luonnonharrastus-, ympäristökasvatus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Se on myös Suomen luonnonsuojeluliiton itsenäinen nuorisojärjestö. Luonto-Liiton ilmastoryhmä on nuorten aktiivien muodostama valtakunnallinen ryhmittymä, joka järjestää monenlaista ilmastoteemoihin liittyvää toimintaa.

Vastaa