Saimaa-ilmiö järjestää neljä taidetempausta marraskuun aikana Itä-Suomen maakunnissa: soittaminen, laulaminen ja saunominen muistuttavat ainutlaatuisesta elämisen taidostamme

Saimaa-ilmiö, jolla haettiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, järjestää hankkeen loppumetreillä neljä taidetempausta itäisen Suomen neljässä maakunnassa marraskuun aikana.

Kaikki tempaukset liittyvät edeltävän kahden vuoden aikana tuotettuun hakukirjaan, joka sisältää sata taiteellista ohjelmaa itäisen Suomen alueelta. Punaisena lankana kirjassa on The Art of Living eli itäsuomalainen elämisen taito, joka kumpuaa perinteistä, tavoista ja luontosuhteesta.

”Vaikka emme saaneet Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä, yhteisen työn taiteen ja kulttuurin sekä kansainvälisen näkyvyyden puolesta tulee jatkua. Saimaa-ilmiö on tuonut yhteen paitsi neljän maakunnan, viiden keskuskaupungin ja Saimaan rantojen taiteen ja kulttuurintekijät mutta myös päättäjät. Työmme lopuksi halusimme vielä tarjota elämyksen mutta samalla muistutuksen siitä mitä ainutlaatuista meillä on käsissämme,” Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.

Taidetempaukset alkavat Etelä-Karjalasta, jossa järjestetään 4.11. Mie se laulan lapselleni -kehtolauluhetki. Tapahtuma järjestetään Lappeenrannan MLL:n monikulttuurisessa perhekerhossa, jossa osallistujat kokoontuvat yhteen laulamaan oman kulttuurinsa kehtolauluja ja opettamaan niitä muille. Rauhoittavat melodiat ovat universaaleja ja lähes kaikissa kulttuureissa lauletaan erilaisia uni- ja tuutulauluja lapsille. Tavoitteena on myös testata ideaa kehtolaulujen jakamisesta yhteisöllisyyden ja kulttuurisen ymmärryksen lisääjänä.

Seuraava taidetempaus järjestetään Pohjois-Savossa Pyhäinpäivänä 6.11. Kyseessä on päivään liittyvä yllätyksellinen kuoroelämys klo 18 – hakukirjan Kuorosilta-sisällön yhteydessä mainitut flashmobit vievät kuorolaulua uusien yleisöjen pariin. Yllätyksessä tehdään yhteistyötä Nomad Vocals -lauluyhtyeen kanssa, “taivaltavat äänet” keräävät laulajia yhteen ympäri Suomea. Flashmob-hengessä esityksen pääsee nauttimaan paikan päälle sattuvat henkilöt mutta myös Saimaa-ilmiön some-kanavia seuraavat, sillä Kuopiossa järjestettävä yllätys tullaan jakamaan niissä.

Marraskuun kolmas tempaus koetaan 19.11. Pohjois-Karjalassa, Pyhäselän vankilassa, jonne kanteleenrakentaja Hannu Koistinen tuo yhteissoittokanteleen. Maailmassa on vain kourallinen soittimia, jotka on suunniteltu varta vasten yhdessä soittamiseen – Pohjois-Karjalassa on syntynyt niistä yksi, ja siksi Operaatio Kantele oli tiivis osa Saimaa-ilmiön hakukirjaa. Suomalaisen kansallissoittimen yhdessä soitettava muoto syntyi Nevadan autiomaan Burning Man -kulttuurifestivaaleille, ja nyt se jatkaa matkaansa kohdaten erilaisia yleisöjä ja osallistujia.

Tempaukset päättyvät Etelä-Savoon 30.11. – ja minnekäs muualle kuin saunan lauteille. Saimaa-ilmiön saunaperinteiden ja taiteen teemailta järjestetään Mikkelin Naisvuoren uimahallissa. Millaiseksi uimahallireissu muuttuu, kun siihen tuodaan mukaan saunaperinteitä ja taide-elämyksiä? Illan aikana tullaan näkemään ja kuulemaan muun muassa perinnetietoutta, sanataidetta saunan lauteilla, saimaalaista äänimaisemaa sekä valotaidetta.

Tempaukset on tuotettu Saimaa-ilmiön tiimin sekä kaupunkien ja paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä. Kokonaisuuteen liittyy myös 2.11. Savonlinnassa järjestettävä koko itäisen Suomen yhteinen keskustelutilaisuus ja kulttuurifoorumi. Tapahtumista saa lisätietoa Saimaa-ilmiön verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista, www.saimaailmio2026.fi.

Saimaa-ilmiö

Vastaa