Rokuan kansallispuistossa tehdään retkietikettiä tutuksi tulevana lauantaina

Rokuan kansallispuiston kävijät pääsevät kertomaan kokemuksiaan ja kyselemään retkivinkkejä Metsähallituksen henkilökunnalta tulevana viikonloppuna. Samalla kerrataan, miten retkeilijä voi parhaiten huomioida sekä luonnonsuojelualueen herkän luonnon että muut luonnossa liikkujat. 

Rokuan kansallispuistossa on lauantaina 19.6. liikkeellä Metsähallituksen Luontopalvelujen väkeä ja Eräpalvelujen erävalvojia. Retkietiketti tutuksi -päivän tavoitteena on kohdata retkeilijöitä reiteillä ja taukopaikoilla ja keskustella yhdessä retkeilyn säännöistä. Jokaisen luonnossa liikkujan olisi hyvä tuntea ainakin Retkietiketti, johon on tiivistetty suojelualueilla retkeilyn olennaisimmat säännöt. 

Etelä-Suomessa on viimeisen vuoden aikana järjestetty useita retkiratsioita. Siellä kasvaneet käyntimäärät ovat tuoneet suosituille retkeilykohteille myös lieveilmiöitä, kuten laittomia nuotiopaikkoja ja roskaamista. Pohjoisessa lieveilmiöitä on ollut huomattavasti vähemmän, mutta retkeilyn pelisääntöjen tuntemus on tärkeä asia kaikkialla. Kansallispuistot ovat ensisijaisesti luonnonsuojelualueita, ja niiden ainutlaatuista luontoa varjellaan sääntöjen avulla. Rokualla jonkin verran ongelmia on aiheuttanut maastopyöräily ja muu liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella, joka on tuhoisaa herkälle maastolle. 

Tulevan lauantain kohtaamisissa Metsähallituksen henkilökunnalta voi myös kysellä tietoja Rokuan kansallispuistosta sekä yleisiä retkivinkkejä. Metsähallitus haluaa kuulla retkeilijöiden ajatuksia, kokemuksia ja palautetta kansallispuiston palveluista. 

Lapsiperhe retkellä Rokualla. (Kuva: Sari Pulkka)

Paljon rakennustöitä – ja zombien arvoitus 

Rokuan kansallispuisto laajeni viime vuonna huomattavasti, kun sen pinta-ala kasvoi 1000 hehtaarista 1500 hehtaariin. Jatkossa alueen virkistyskäyttöä keskitetään uuteen osaan, jonka luonto kestää kulutusta huomattavasti paremmin. 

Puiston laajentumista juhlistetaan tänä kesänä leikkimielisellä kampanjalla, jossa osallistujat yrittävät ratkaista Rokuan zombien arvoituksen. Lianjärven ympäristössä on arvoitukseen liittyviä vihjeitä. Oman teorian voi ilmoittaa Rokuan kansallispuiston Facebook-sivun kautta ja vastaajien kesken arvotaan palkinto. Vastauksia kerätään elokuun loppuun asti. 

Tämän kesän aikana Rokualla tehdään paljon rakennustöitä. Puiston laajennusosaan tehdään uusi Syvyydenkierros-päiväreitti. Samalla vanhoja reittejä poistetaan käytöstä tai linjataan osin uusiksi. Maastopyöräilijöille tulee niin ikään uusia reittejä ja reittiyhteyksiä. Lianjärven ja Syväjärven väliselle kannakselle rakennetaan uusi päivätupa. Myös muita taukopaikkoja kunnostetaan. Lisäksi kansallispuiston viitoitukset uusitaan ja polkupohjien kestävyyttä parannetaan sorastuksilla. Työt tehdään osana Oulujokilaakson uudistuvat retkeilyreitit –hanketta. 

Metsähallitus

Vastaa