Pyörämatkailijoille kohdennetut palvelut tuplaantuivat vuodessa

Yritykset Hangosta Utsjoelle ovat tunnistaneet pyörämatkailun potentiaalin ja vastanneet kysyntään: ennätysmäärä pyöräily-ystävällisiä paikkoja ja palveluntarjoajia odottaa kaikkien aikojen pyörämatkailusesonkia. 

Bikeland.fi -karttapalvelu listaa pyörämatkailureittien ja -kohteiden lisäksi jo yli kaksisataa Tervetuloa Pyöräilijä -tunnuksen saanutta palveluntarjoajaa Hangosta Utsjoelle. 

Pyörämatkailukeskuksen myöntämän Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen saaneet yritykset huomioivat pyörämatkailijan tarpeet tarjoamalla satulassa matkaaville muun muassa perustyökalut, pumput, sähköpyörän ja puhelimen latauspisteen, turvallisen pyöräpysäköinnin ja tietoa alueen pyörä- ja varustevuokraamoista sekä huolto-, majoitus-, ohjelma- ja ravitsemuspalveluista.

“Viime kesänä avatun sivuston käyttäjämäärä kertoo, että kestävä matkailu trendaa ja pyöräily-ystävällisille palveluille on kysyntää. Yritykset ympäri maata ovat tunnistaneet pyörämatkailun potentiaalin ja vastanneet kysyntään”, iloitsee Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.

Pyörämatkailija viipyy pitkään, vierailee ahkerasti ja kuluttaa enemmän

Pyörämatkailun suosio näkyy ympäri maata käynnissä olevissa kehityshankkeissa sekä yhä useammin myös kuntien kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmissa. Sen lisäksi, että uusia pyörämatkailureittejä kehitetään, niitä viedään digitaalisiin karttapalveluihin ja niiden ympärille rakennetaan pyöräilyyn nojaavaa liiketoimintaa. 

Avainasemassa reittien vetovoimaisuuden lisäämisessä ovat niiden varrella olevat palvelut, ja syystä: kansainvälisten tutkimusten mukaan pyörämatkailija viipyy alueella kaksi kertaa kauemmin ja vierailee keskimäärin kaksi kertaa useammassa kohteessa kuin autolla, kävellen tai julkisten varassa liikkuva matkailija. Tänä aikana pyörämatkailija myös kuluttaa yli puolitoistakertaisesti sen, mitä tavallinen matkailija, mikä sataa suoraan paikallisten toimijoiden laariin. 

Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen selittää ilmiötä sillä, että pyörällä matka taittuu ketterämmin ja kauemmas kuin kävellen, mutta hitaammin kuin autolla ja joustavammin kuin julkisilla, eli pyöräillen matkaava ehtii tutustua useampiin kohteisiin ja käyttää palveluita enemmän. 

“Tieto reiteistä ja niiden varrella olevista palveluista on Suomessa kuitenkin vielä kovin pirstaloitunutta. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme onkin koota tietoa ja esitellä Suomea elämyksellisenä, täyden palvelun pyörämatkailumaana niin koti- kuin ulkomaisille matkailijoille”, kertoo Laukkanen.

Monipuolinen harrastaminen

Siinä missä pyöräily on hyvä harrastus, voi olla myös niin, ettei pyöräileminen syystä tai toisesta onnistu, silloin voit tutkia vaikka harrasta.net sivuston erilaisia esille tuomia harrastusmahdollisuuksia, lajeja ja tekemistä.

Tavoitteena koko maan kattava pyörämatkailuverkosto

Pyörämatkailun edistämisen lisäksi Pyörämatkailukeskus koordinoi kehitystyötä ja yhdistää valtakunnallisia, kunnallisia ja yksityisiä toimijoita. Tavoitteena on koko maan kattava pyörämatkailuverkosto, josta hyötyvät kaikki.

“Pyörämatkailuun satsaaminen kunnissa ei ole vain matkailijoita varten, palvelevathan reitit myös paikallisten omina lähiliikuntapaikkoina. Kehittämistä tulisikin ajatella matkailun edistämisen, kuntatekniikan, liikunnan ja vapaa-ajan toimijoiden sekä alueen yrittäjien yhteisenä voimannäytteenä, joka myös kantaa hedelmää sektorirajat ylittäen”, Heli Laukkanen muistuttaa.

Pyörämatkailukeskus

Vastaa