Päijät-Hämeen luontomatkailukohteet ja -reitit siirtyvät Outdooractive-alustalle

Pohjoisen Päijät-Hämeen kunnissa käytössä olevan Outdooractive-alustan hallinnointi siirtyy vuoden vaihteessa Lahti Regionille, joka kokoaa alustalle myös Lahden, Hollolan ja Iitin luontomatkailureitit ja -palvelut. Sisällöntuotanto sekä kuntakohtaisten reitti- ja palvelutietojen vienti kansainvälisesti yli 13 miljoonaa ihmistä kuukausittain tavoittavalle luontomatkailualustalle toteutetaan yhteistyössä Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin kanssa.

Outdooractive on maailman johtava luonto- ja aktiviteettimatkailualusta. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa etsivät päivittäin tietoa Outdooractiven unohtumattomien luontoelämysten digitaalisesta tietopankista, josta löytyvät pian kaikkien Päijät-Hämeen kuntien kauneimmat ja kiinnostavimmat luontomatkailureitit, Orimattilaa ja Kärkölää lukuun ottamatta.

Lahti Regionin projektipäällikkö Anne-Mari Sipponen kertoo, että Juotavan Hyvä Etelä-Päijänne ry:n muutama vuosi sitten käyttöönottaman alustan hallinnointi siirtyy vuoden vaihteessa Lahti Regionille.

Outdooractive korvaa jatkossa Visit Lahti-sivujen nykyisen matkailukartan. Alustalle pääsee näppärästi Visit Lahti -sivustolta, jolla on kuukausittain kymmeniä tuhansia kävijöitä. Myös alueen kunnat ja yrittäjät voivat upottaa Outdooractiveen tehtyjä reittejä ja matkailukohteita omille verkkosivuilleen ja jakaa helposti sisältöjä suosituimmista ulkoilureiteistään.

– Ensi töiksemme päivitämme Outdooractivessa jo olevien Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Padasjoen ja Sysmän luontomatkailureittien ja käyntikohteiden tiedot. Sen jälkeen lisäämme sinne Iitin, Hollolan ja Lahden vetovoimaisimmat reitit, käyntikohteet ja -luontomatkailupalvelut. Valmista on näillä näkymin ensi kesään mennessä, Anne-Mari Sipponen arvioi.

Päijät-Hämeen kattavan ulkoilureittisivuston tavoitteena on Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin sekä Päijät-Hämeen vesistö- ja luontomatkailukohteiden ja palveluiden näkyvyyden parantaminen.

Lisänäkyvyyttä kaivataan myös Outdooractiveen liittyvässä Iitissä, jossa on jo ryhdytty suunnittelemaan alustalle tulevia luontomatkailureittejä.

– Mankalan kosket, ylimaakunnallinen pyöräilyreitistö sekä melontareitit ovat listallamme ensimmäisinä. Ajatuksenamme on rakentaa niiden ympärille matkailijoita kiinnostavaa sisältöä ja mieleenpainuvia tarinoita sekä listata reitin varrella toimivia palveluntuottajia. Toiveena on, että reitillä kävijät jättäisivät kuntaan mahdollisimman monta euroa, Iitin Matkailu Ry:n puheenjohtaja Markku Yli-Kaitala

– Mankalan koskilla on kuvattu Tauno Palon ikivihreitä elokuvia, joista saamme pätkää kuva-arkistosta. Pyöräilyreitin varrelle on puolestaan rakennettu Pietariin menevä junarata, jonka rakennustöissä moni mies heitti aikoinaan henkensäkin. Radan rakennustöistä on olemassa kiinnostavaa kuvamateriaalia. Pienen maaseutukunnan edustajana täytyy sanoa, että soratiepyöräilyn suosion kasvu ilahduttaa erityisen paljon, Yli-Kaitala hymyilee.

Asikkalan kunnan kehitysjohtaja Isa Maunulalla on jo muutaman vuoden kokemus Outdooractivesta. Hän pitää hyvänä, että kaikkien Päijät-Hämeen kuntien luontomatkailureitit ovat jatkossa samalla alustalla.

– Erilasia matkailualustoja on paljon, mutta on hyvä, että alusta on sama kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa. Outdooractive on kansainvälisesti tunnettu matkailualusta, jolla on valtavan laaja käyttäjäkunta. Se on myös ammattimaisesti toteutettu ja lisäksi helppokäyttöinen, Maunula listaa.

Juotavan Hyvä Etelä-Päijänne ry siirtää alustan käyttölisenssin mielellään Lahti Regionille, jolla on Maunulan mukaan paremmat resurssit sekä alustan kehittämiseen että sisällöntuotantoon.

– Asikkalan kunnalla on Outdooractivessa jo paljon reittejä. Myös Sysmä on lisännyt sinne runsaasti palveluita sekä matkailijoita kiinnostavia paikkoja, kuten sataman alueen ja lasten leikkipuistoja. Myös uusia luontomatkailureittejä kehitetään jatkuvasti, Isa Maunula toteaa.

Asikkalaan on parhaillaan tekeillä muun muassa Aurinkovuori Trail -alamäkipyöräilyreitistö sekä useita monikäyttöreittejä. Myös paikallisia palveluntuottajia kannustetaan aktivoitumaan ja tuomaan reittien varrella sijaitsevia palveluitaan esille.

– Reittikuvausten ympärille tarvitaan kiinnostavaa sisältöä, jonka tuottamisessa Lahti Regionin apu tulee tarpeeseen, Isa Maunula toteaa.

Outdooractive – Päijät-Hämeen retkitiedot näkyviin ja hyötykäyttöön kansallisesti ja kansainvälisesti -hanke toteutetaan EU:n maaseuturahoituksen tuella.

Lahti Region

Retkeilijät Lapakistossa. (Kuva Johanna Jarva)

Vastaa