Neljässä kuukaudessa jo yli 46 000 kävijää – vierailijat ylistävät uusittua Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidaa

Metsähallituksen Luontopalvelut ja Saamelaismuseo Siida tiedottavat.

Retkeilijät ja museokävijät ovat ottaneet uusitun Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan omakseen. Inarissa sijaitseva Siida avattiin uudistettuna yleisölle kesäkuussa. Syyskuun loppuun mennessä Siidassa on vieraillut jo 46 000 kävijää. Uusittu Siida oli myös viime kesänä Lapin suosituin Museokortti-kohde.

“Myönteinen kävijämäärän kehitys on jatkunut kesän jälkeen läpi syksyn, ja syyskuu on ollut suorastaan ennätyksellisen vilkas. Kävijöiltä saatu palaute uudistetusta Siidasta on ollut yksinomaan myönteistä. Olemme hyvin iloisia vastaanotosta”, Saamelaismuseo Siidan myynti- ja markkinointivastaava Minna Muurahainen kertoo. Syyskuussa Siidassa vieraili kaikkiaan 7631 kävijää, mikä on yli 1500 kävijää enemmän kuin edellisenä ennätyksellisenä vuonna 2019. Avajaiskuukausi keräsi 9799 kävijää ja heinäkuussa peräti yli 11000 henkilöä kävi tutustumassa Siidaan.

Siida on ollut Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen vuosia jatkuneen yhteistyön menestystarina. Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskusta ylläpitävän Metsähallituksen Luontopalveluiden yhteistyö näkyy uudistetussa Siidassa vaikuttavana yhtenäisenä näyttelykokonaisuutena ja entistä parempana asiakaspalveluna.

Siida Lapin suosituimmaksi Museokortti-kohteeksi

Syyskuun loppupuolella Museoliitto tiedotti Suomen suosituimmista museokorttikohteista kesällä 2022. Lapin suosituin kohde oli Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida.

”Eniten kehuja kävijöiltä ovat keränneet itse sisältö.  Esillepano, taide ja suuret luontokuvat ovat olleet kehutuimpia kokonaisuuksia”, Muurahainen sanoo. Kiitosta ovat lisäksi keränneet niin saamelainen nykytaide kuin videoinstallaatiot.

Uudistus on tuonut Siidan näyttelyn nykypäivään. Saamelaisyhteisön jäseniä osallistui Saamelaismuseo Siidan näyttelyosuuden kokoamiseen erilaisten hankkeiden kautta mm. tunnistamalla henkilöitä valokuvista ja valitsemalla esineitä näyttelyyn.

Siidan näyttelyissä saamelaiskulttuuri ja luonto kietoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi: näyttelykokonaisuus kertoo saamelaiskulttuurin ja luonnon elävästä suhteesta. Näyttelyt on tarkoitettu elämyksellisiksi, mutta myös sellaisiksi, että ne toimivat pienempinä kokonaisuuksina.

(Kuvaaja: Siida saamelaismuseo_ja_luontokeskus)

Siida on tärkeä lähtöpiste saamelaisten kotiseutualueella retkeileville

”Kesä on ollut todella hyvä! Saamamme palaute on ollut pelkästään myönteistä”, toteaa asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Asiakkaiden lisäksi uusitut ja laajennetut tilat on otettu myönteisesti vastaan myös tiskin toisella puolella. Asiakkaiden kannalta palvelut ovat selkeästi paketoitu omiksi kokonaisuuksiin. Enää ei tarvitse jonottaa samassa jonossa pääsylippuja ja kalastuslupia tai retkeily- ja matkailuneuvontaa.

Luontokeskukset ovat tärkeitä retkeilijöiden lähtöpisteitä. Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyö Saamelaismuseon kanssa mahdollistaa saamelaisten kotiseutualueella liikkuvien retkeilijöiden tietoisuuden lisäämisen kulttuurisesti kestävästä retkeilystä.

“Saamelaisen kulttuurin erityispiirteet täytyy tiedostaa, jotta oman retkeilytapansa osaa sovittaa pohjoisimpaan Lappiin sopivaksi. Siksi Luontokeskus ja Saamelaismuseon toiminta tukevat toisiaan, ja Siidan näyttely on oivallinen lähtöpiste luontoretkelle”, Tuovinen sanoo.

Saamelaisten kotiseutualueella liikkuessa on tärkeää tiedostaa esimerkiksi perusasiat alueella tapahtuvasta poronhoidosta ja saamelaisten pyhistä paikoista. Se, mikä ulkopuoliselle voi näyttää pelkältä erämaalta, on todennäköisesti saamelaisille osa elävää kulttuurihistoriaa.

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut myös erillisen retkietiketin laatimisen saamelaisten kotiseutualueelle. Etikettiä valmistellaan yhdessä saamelaiskäräjien, kolttien kyläkokouksen kanssa sekä matkailu- ja retkeilytahojen kanssa.

Siida – 24 vuotta saamelaiskulttuuria ja retkeilyneuvontaa

  • Uusittu ja laajennettu Siida avattiin 1.6.2022. Saamelaismuseo Siida aloitti toimintansa ulkomuseona 1960-luvulla. Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen nykyisen kaltainen toiminta on alkanut vuonna 1998.
  • Uusittu ja laajennettu Siida avattiin 1.6.2022. Saamelaismuseo Siida aloitti toimintansa ulkomuseona 1960-luvulla. Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen nykyisen kaltainen toiminta on alkanut vuonna 1998.
  • Näyttelykävijöitä on ollut uusitussa Siidassa syyskuuhun mennessä yli 46 000. Lapin vuoden 2022 suosituin Museokortti-kohde tähän mennessä.
  • Siidan näyttelyt koostuvat Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteisestä päänäyttelystä, Saamelaismuseon ulkomuseosta sekä kulttuuri- ja luontoaiheisista vaihtuvista näyttelyistä. Siida sijaitsee Inarissa.
  • Saamelaismuseon toimintaa ohjaa ja tukee Saamelaismuseosäätiö. Saamelaismuseosäätiön tehtävänä on tukea ja edistää saamelaisten kansallista kulttuuria. Saamelaismuseosäätiö omistaa Saamelaismuseon esine-, valokuva-, käsikirjasto- ja taidekokoelmat, kaksi ulkomuseota ja arkiston. Se ylläpitää ja ohjaa Saamelaismuseota ja sen toimintaa ja harjoittaa museoalan yhteistyötä saamelaisten kotiseutualueella, Suomessa ja kansainvälisesti.
  • Siidan lähialueella Pohjois-Lapissa ovat Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamat Lemmenjoen sekä Urho Kekkosen kansallispuistot, viisi erämaata (Muotka, Paistunturi, Kaldoaivi, Vätsäri ja Hammastunturi), Kevon luonnonpuisto sekä erämainen Inarijärven alue. Urho Kekkosen kansallispuisto on alkuvuoden käyntimäärien perusteella Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto

Metsähallitus

Vastaa