Metsähallitus parantaa retkeilijöiden ja matkailijoiden palveluja Itä-Lapissa
Metsähallituksen Luontopalvelut satsaa retkeilijöiden ja matkailijoiden palvelujen parantamiseen Itä-Lapissa. Syksyllä työtä tehdään muun muassa Savukosken kelkkaurilla ja Sallan retkeilyreiteillä sekä uudistetaan Sallan Poropuiston näyttelyä. Yhteistyö kuntien kanssa on avainasemassa.
Savukoskella moottorikelkkailu-urien kunnostus alkanut
Savukoskella on aloitettu kolmivuotinen kelkkaurien kunnostusurakka urien merkitsemisellä yhteistyössä Savukosken kunnan kanssa. Metsähallituksen Luontopalvelut on toimittanut syksyn töihin materiaalit, ja Savukosken kunnalta on tullut työntekijöitä. Myös urien siltojen kuntoa on kartoitettu, ja ensi kesänä niitäkin aletaan kunnostaa. Työ tehdään eduskunnan maastoliikenneväylien kunnostukseen myöntämällä erillisrahoituksella
Sallassa ja Savukoskella kunnostettu retkeilyreittejä
Salla-tunturin päälle nousevaa Taivaan tavoittelijan taivalta on kunnostettu kestävöimällä. Sillä helpotetaan kulkemista ja myös ohjataan kulkijoita pysyttelemään reitillä, jolloin maaston kuluminen vähenee. Sallassa on myös kartoitettu Sallantunturin alueen reittien pitkosten kuntoa tulevien kunnostustoimien taustaksi. Lisäksi Metsähallituksen Luontopalvelut suunnittelee opasteita Sallan kunnan rakentamille luonnontarkkailulaavuille.
Myös naapurikunnan Savukosken Kivitunturin reitillä on tehty pieniä kunnostustöitä ja suunniteltu tulevia laajempia kunnostustoimia.
Sallan Poropuistossa uudistetaan näyttelyä
Sallan Poropuiston näyttelyä uudistetaan, ja uudistettu näyttely avataan ensi vuoden loppupuolella. Työ on jo hyvässä vauhdissa, ja kesällä on valokuvattu näyttelyyn kuvia alueen luonnosta ja kirjoitettu näyttelytekstejä. Työ etenee sähköurakoinnin ja näyttelyrakenteiden rakentamisen sekä uusien dioraamojen kautta kohti maalia. Savukoskella opastuskeskus Korvatunturin näyttelyä kohennetaan sekä parannetaan luontomatkailuviestintää yhteistyössä kunnan ja alueen matkailutoimijoiden kanssa.
Sallan Poropuiston näyttelyn uudistustyö on osa PAN – Pohjoisen luonnonilmiöt -projektia, jota vetää Metsähallituksen Lapin Luontopalvelut. PAN-projekti saa rahoitusta EU:n ENI Kolarctic-naapuruusohjelmasta ja Matkalle Sallaan ry:lta.
Metsähallitus