Metsähallitus kunnostaa Saimaan luontokohteiden rakenteita

Metsähallitus kunnostaa tulevan kevään ja kesän aikana palvelurakenteita Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa sekä Punkaharjun ja Siikalahden luonnonsuojelualueella. Korjauslistalla on mm. nuotiokehiä, laitureita ja maasto-opasteita. Korjausvelkaa kurotaan kiinni eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella. Pääosa kunnostuksista tehdään Metsähallituksen omana työnä, mutta Hytermän kunnostukset ja iso laituriurakka ovat kilpailutuksessa, ja ne teetetään ostopalveluina.

”Heti pääsiäisen jälkeen alkaa huopakatteiden uusinta Koloveden kansallispuistossa, Punkaharjulla ja Parikkalan Siikalahdella. Osa katteiden uusimisesta tehdään keväällä ennen vilkkainta retkeilysesonkia ja töitä jatketaan syksyllä, kun retkeilijöiden määrä maastossa taas vähenee”, suunnittelija Leo Parkkonen Metsähallituksesta sanoo.

Punkaharjun luonnonsuojelualueella kunnostetaan lammaspaimenten tukikohtana toimivan Palovartijan talon sauna. Karjalankallion alueelle rakennetaan esteetön reitti maasto-opasteineen ja levähdyspaikkoineen. Kuikonniemessä maalataan aitoja ja uimakoppeja. Lisäksi Punkaharjun hienoille näköalapaikoille on jo rakennettu uusia levähdyspenkkejä.

Linnansaaren kansallispuistossa uusitaan yhdeksän nuotiokehää ja viisi pöytäpenkkiryhmää. Retkisatamien ympäristöjä raivataan ja pääsaaressa kunnostetaan laivalaiturin portaat. Linnansaaren kansallispuiston pohjoisin retkisatama on Vuorikiukas, missä uusitaan rantautumistaso ja portaat.

Koloveden kansallispuistossa rakennetaan uusi Lohilahden kotalaavu ja uusia kanoottipukkeja. Kermajärvellä uusitaan tulentekopaikat Huhmarniemessä ja Vasarasaaressa.

Hytermän saaret Kerimäen kirkonkylän itäpuolella ovat luonnonsuojelualuetta. Hytermän tuulimylly kunnostetaan ensi kesänä ja lisäksi tehdään kivirakenteiden korjaussuunnitelma. Kivirakenteiden kunnostus on ohjelmassa korjaussuunnitelman valmistumisen jälkeen kesällä 2022. Hytermä on kulttuuriperintönsä vuoksi kiinnostava kohde, jonka kruunaa Kerimäen nimismiehen, Romu-Heikiksi kutsutun sotakamreeri Heikki Häyrysen, kokoama ulkomuseo vanhoine rakennuksineen.

”Lisärahoitus rakenteiden kunnostamiseen tuli tarpeeseen, sillä luontokohteiden käyntimäärät ovat koronan vuoksi nousseet entisestään. Myös tulevasta kesästä ennustetaan vilkasta. Hyväkuntoiset reitit ja rakenteet lisäävät turvallisuutta ja kannustavat retkeilijöitä pysymään reiteillä, mikä ennaltaehkäisee maaston kulumista,” puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta kertoo.

Metsähallitus

Retkeilijät Linnansaaren kansallispuistossa. (Kuva: Saara Lavi)

Vastaa