Maastopyöräily nosteessa Urho Kekkosen kansallispuistossa

Maastopyöräilijät ovat löytäneet Urho Kekkosen kansallispuiston reitit. Lieveilmiönä mukaan on tullut pyöräily niille tarkoitettujen reittien ulkopuolella ja poluilla, jotka eivät ole sallittuja pyöräilijöille. Sallitut reitit löytyvät Saariselän-Kiilopään lähialueen merkityltä reitistöltä sekä muutama reitti niiden ulkopuolelta.

Pyöräily merkittyjen reittien ulkopuolella ei ole sallittua, jos sitä ei ole erikseen mainittu esimerkiksi maastopyöräilijöille tarkoitetussa maastopyöräoppaassa. Myöskään sallittujen reittien ympäristössä ei ole luvallista poiketa houkuttelevaan tunturimaastoon reitin ulkopuolelle. Luonnonsuojelualueella poikkeaminen luvallisilta reiteiltä on luonnonsuojelurikkomus.

Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston luonto on herkkää kulumiselle. Sen jälkeen, kun maastopyöräily tuli luvalliseksi Urho Kekkosen kansallispuiston merkityillä reiteillä, on jo jouduttu Kiirunapolku Kiilopäällä sulkemaan pyöräilijöiltä kulumisen vuoksi.

Maastopyöräily on tuonut oivan lisän Urho Kekkosen kansallispuiston aktiviteetteihin kesäkaudella. Hyvä reitistö avaa mahdollisuudet saavuttaa maastokohteita monipuolisemmin. Myös useat yritykset Saariselän alueella vuokraavat maastopyöriä halukkaille.

– Ehdottomasti haluamme, että maastopyöräily on myös tulevaisuudessa mahdollista kansallispuistossa. UK-puisto ei ehkä kuitenkaan ole se kohde, jonne kannattaa tulla hakemaan extreme-kokemuksia. Varsinkaan, kun niiden hakeminen ei ole nykyisen järjestyssäännön mukaan sallittua polkujen ulkopuolelta, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallitukselta

Luvallisiin reitteihin kannattaa tutustua etukäteen ja hankkia taskuun mahtuva maastopyöräopas.

Vastaa