Luonto antaa voimaa arkeen

Näin digiajan aikakaudella meidän jokaisen on hyvä välillä pysähtyä, ja muistaa mistä olemme lähtöisin. Vaikka kaupunkien keskustat ja suurkaupungit ovatkin valloittaneet luonnon ainakin hetkellisesti, on meissä jokaisessa sisäinen tarve ja kaipuu aina silloin tällöin saada yhteys luontoon. Valitettavasti monesti vain arjen kiireet, työ, ura ja sosiaalinen paine tulee vastaan, eikä meillä ole varsinaisesti aikaa lähteä luontoon, mutta voimme tuoda luonnon osaksi arkeamme ainakin pienin osin.

Oletko itse käyttänyt mitään luontaistuotetta? Tai oletko itseasiassa tietoinen, että erilaiset vitamiinilisät ovat nimenomaan luotaistuotteita? Tai esimerkiksi hampusta, joka on kuuluisa enemmänkin huumausaineista, on myös lähde tuotteelle, jolla ei ole mitään tekemistä huumeiden kanssa. CBD-öljy on nimittäin valmiste, jota saadaan hampusta, ja se toi tullessaan markkinoille monivaikutuksellisen tuoteperheen, joka vaikuttaa meihin jokaiseen hieman erilailla. Tämä luontaistuote on eittämättä monille hyvä lisäaine oman kehon hyvinvointiin. Lue lisää täältä, jos haluat tutustua tarkemmin siihen, mistä CBD-öljyissä on kyse.

Se, että elämme hyvinvointiyhteiskunnassa ei vielä tarkoita, että voisimme automaattisesti hyvin. Liian monesti esimerkiksi koulutuksemme ajaa meitä ajattelemaan kohti kehitystä, parempaa tuottavuutta ja taloudellisia aspekteja, ja kenties liian harvoin se ohjaa meitä huolehtimaan meistä itsestämme. On totta, että eurooppalaisissa kouluissa on liikuntaa ja terveystietoa, mutta onko se kuitenkaan riittävästi turvaamaan sen oikean polun, jolla meidän pitäisi kulkea kehittyäksemme terveelliseksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi liikaa liikuntaan painottamalla voidaan unohtaa mm. uni ja oikea ravinto sekä sosiaalisten kontaktien tärkeys. Ja pelkästään kaloreiden laskentaan keskittymällä saatamme unohtaa muita elämämme ja arkemme tärkeitä rakennuspalikoita.

Hae voimaa luonnosta

Aivomme vastaanottavat normaalin työpäivän aikana todella suuren määrän ärsykkeitä ja suurimman osan niistä me käsittelemme itse sitä huomaamatta automaattisesti. Aivomme kuitenkin työskentelevät koko ajan, ja mikäli emme anna niille taukoa, koemme stressiä ja kun stressitasomme nousee liian korkeaksi, vaikuttaa se jo kokonaishyvinvointiimme. Siksi olisi tärkeä osata päivittäin pitää pieni tauko. Helpoin tapa pitää tauko on lähteä ulos kävelylle puoleksi tunniksi tai siirtyä pois tietokoneen näytöltä ja älypuhelimen läheisyydestä vaikka lukemaan kirjaa.

Puolenkin tunnin kävely ulkona lataa aivojamme ja antaa silmille aikaa rauhoittua. Jos vielä pääsemme kävelemään luontoon tai edes puistoon, vielä parempi. Luonnossa kehomme rauhoittuu ja ottaa enemmän sen luonnon oman rytmin omaksi rytmikseen eikä sitä radiokanavan poppikappaletta tai ohimenevän moottoripyörän ääntä. Me todellakin voimme hakea energiaa luonnosta aivan täysin maksutta.

Jopa luonnon omat äänet toimivat meille terapeutteina ilman että niille pitää maksaa tuntitaksaa. Luonnon äänimaisemassa on matalia ja korkeita taajuuksia. Niiden yhdistelmä vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan. Keskity kuuntelemaan vaikkapa puun lehtien kahinaa, aaltojen kohinaa ja puron solinaa. Lapsetkin kannattaa opettaa höristelemään korviaan.

Useimmat meistä tuntevat voivansa hyvin luonnossa. Emme osaa selittää sitä, mutta se on meillä sisäsyntyistä. Miksi et hyväksyisi sitä ja käyttäisi hyväksesi aina kun se on mahdollista? Liiku luonnossa, voit paremmin. Jo luonnossa pelkästään oleminen, vaikkei edes liikkuisi rivakasti, madaltaa stressiämme.

Luontaistuoteet ja oma keho

Kun sitten kaiken kiireen keskellä huomamme jaksamisessa ongelmia, nukkumisessa ongelmia, ruokahalussa ongelmia, alamme helposti etsiä lääkkeitä käymällä lääkärissä. Joskus ongelma saattaakin vaatia lääkitystä, mutta monesti on kyse vain siitä, että kehomme on saavuttanut sen stressirajan että sen aiheuttamat ongelmat muuttuvat näkyviksi. Emme itse välttämättä huomaa stressin kohoamista, ja siksi omaan arkeen sijoitettu rauhoittumisjakso vaikka viikoittain olisi todella tärkeä meidän kaikkien hyvinvoinnille. Kokeille vaikka pari kuukautta.

Jos kuitenkin haluat kokeilla lääkkeitä, kokeile samalla luontaistuotteita, hivenaineita ja vitamiineja, mutta tee se opastetusti asiantuntijan kanssa. Monet aineet nimittäin saattavat ristikkäinkäytettynä muodostaa yhdisteitä, jotka eivät välttämättä ole kehosi parhaaksi. Älä siis kiirehdi, vaan kysele, kuuntele ja mieti rauhassa – samalla kun pidät sen rauhallisen hetken itsesi kanssa.

Vastaa