Luonnonsuojeluliitto: uusi luonnonsuojelulaki ei pysty pysäyttämään luontokatoa

Luonnonsuojelulaki eteni tänään ympäristövaliokunnasta kohti eduskunnan täysistuntoa. Suomen luonnonsuojeluliitto arvostelee lakiin viime hetkillä tulleita, keskustan ja opposition tekemiä heikennyksiä. 

“Luontokato jatkuu Suomessa eikä uusi luonnonsuojelulaki pysty sitä pysäyttämään. Jo hallituksen esitys oli kompromissi. Keskusta vesitti sitä vielä lisää opposition kanssa varsinkin luontotyyppien suojelun osalta”, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Ympäristövaliokunnan mietinnön vakavimmat heikennykset koskivat juuri luontotyyppien suojelua. 

“Se on erityisen valitettavaa, koska uhanalaisten luontotyyppien suojelu on myös monien lajien suojelun perusta”, Veistola lisää.  

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset perustelivat heikennystä maanomistajien omaisuuden suojalla. 

“Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoi, että ehdotettu sääntely ei muodostu perustuslain turvaaman omaisuuden suojan kannalta ongelmalliseksi. Kyse on puhtaasti politiikasta”, sanoo ympäristöjuristi Matti Kattainen.  

Luonnonsuojelulain uudistus oli Sanna Marinin hallituksen tärkein luontokatoa hillitsevä, hallitusohjelmaan kirjattu toimenpide. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä. Luonnonsuojelulain luontotyyppien suojaa parantavien pykälien sekä vesilain luontotyyppien lisäysesityksen poistaminen hallituksen esityksestä tekee tavoitteen saavuttamisesta entistä vaikeampaa.  

Suomi osallistuu tällä viikolla alkavaan kansainväliseen biodiversiteettikokoukseen ja on sielläkin sitoutunut luontokadon torjuntaan.

 ”Kansainvälisessä kokouksessa on tarkoitus saada aikaan sitovia maailmanlaajuisia tavoitteita luontokadon torjunnalle. Suomi toimii kokouksessa osana EU:n neuvotteluryhmää. Vaarana on, että juuri vesitetty luonnonsuojelulaki sekä Suomen toiminta EU:n ympäristötavoitteita, kuten ennallistamisasetusta vastaan, vähentää Suomen uskottavuutta luontokysymyksissä kansainvälisesti”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen.

Vastaa