Kurkistuksia Sallan luonnon salaisuuksiin

Metsähallituksen vanhojen metsien näyttely Sallan Poropuistossa uudistuu. Näyttely tarjoaa kävijöilleen uusia ja jännittäviä kurkistuksia alueen luontoon. Samalla näyttelytila laajenee ja mukaan tulee uusia teemoja alueen luonnosta ja kulttuurista.

Sallan Poropuistossa sijaitsevaa Metsähallituksen luontopalvelujen luontonäyttelyä uudistetaan. Kolarctic CBC-rahoitteisessa Pohjoiset luonnonilmiöt -hankkeessa tehtävä näyttelyuudistus valmistuu syksyn aikana. Näyttelyn sähkö-, valo- ja äänitekniikka on uudistettu ja näyttelyn sisältöjä on kehitetty. Näyttelyvieraalle näkyvimpiä uudistuksia ovat maisemaseinien yhteyteen toteutetut viisi uutta dioraamaa sekä ns. inforeunukset, joista saa tietoa alueen luonnosta aiempaa helpommin ja monipuolisemmin. Näyttelyä voi kierrellä katsellen ja kuunnellen, jälkiä seuraten, ja omaa mielimaisemaansa etsien. Näyttely on saanut kesän lisäksi tuulahduksen myös Sallan talvesta komeine tykkymetsineen. Näyttely tarjoaa näkymiä paikkoihin, joita muutoin olisi vaikea päästä kokemaan. Voit esimerkiksi kurkistaa lähteensilmään, lumen ja maan alle. Näyttelyn suuri ontto puu on saanut pinnalleen tekstiilitekniikoin toteutetun sammal- ja jäkäläpeitteen.

”Lahopuiden monimuotoiset sammalpinnat tarjosivat inspiroivan lähtökohdan tekstiiliteokselle”, kertoo sammalen toteuttanut näyttelysuunnittelija Emma Napari.

”Sammalen sekaan on virkattu ja kirjottu melkein kymmentä erilaista lankaa, ja torvijäkälät on huovutettu kotimaisesta villasta”, Napari Jatkaa.

Puun sisälle voit astella tutkimaan mitä se pitää sisällään. Näyttely tarjoaa paitsi katseltavaa, myös kuunneltavaa erilaisten äänimaisemien kautta. Uudistuksen myötä myös Sallan alueen retkeilyä esittelevä osio päivittyy.  

Metsähallituksen näyttelyn kehittäminen jatkuu myös Pohjoiset luonnonilmiöt -hankkeen jälkeen. Jo nyt Poropuistossa olevat, porojen ja petojen elämää esittelevät suuret dioraamat, yhdistetään osaksi uutta näyttelykokonaisuutta. Uusia näyttelyteemoja tulevat olemaan Sallan kulttuurihistoria, Sallan maisemahelmet, sekä Sallan ja sen lähiympäristön suojelualueet.

Metsähallitus

Konservaattori Pasi Ahopelto työntouhussa. (Kuva: Emma Napari, Metsähallitus)

Vastaa